— vrijdag 31 mei 2019, 11:11 | 0 reacties, praat mee

Reclame-inkomsten publieke omroep gedaald in 2018

© Wolfgang Kumm / EPA

De publieke omroep heeft vorig jaar 166 miljoen euro verdiend met reclame op televisie, radio en online. Dat is het laagste resultaat in twintig jaar, meldt NRC. In 2017 verdiende de omroep nog bijna 179 miljoen euro.

Dat staat in het jaarverslag over 2018 dat Ster vrijdag publiceert. Ster-directeur Frank Volmer zegt in de NRC dat de daling te wijten is aan veranderingen in het commerciële beleid, aan de verscherpte privacyregels en aan het ontbreken van het Nederlands elftal op het WK. Jaren met voetbalkampioenschappen of Olympische Spelen leveren de Ster meer geld op.

Toch ziet Volmer het niet somber in. Hij ziet vooral online kansen. Volgens de nieuwe beleidsregels van het ministerie van OCW kan Stervanaf 1 oktober reclame gaan verkopen bij NPO-programma’s op YouTube. Hoeveel geld dat precies zal opleveren is onduidelijk, maar Volmer rekent op 5 tot 6 miljoen euro per jaar. Dat zou een ruime verdubbeling zijn van de digitale advertentie-omzet. En: “bedenk wel dat wat we nu op YouTube doen, we kunnen uitbreiden naar Facebook, Instagram en Twitter.”

Ook zou er meer winst te behalen zijn bij televisie nu er meer on demand gekeken wordt. Volmer: “Als we de huidige lijn doortrekken komen we voor 2019 uit op 182 miljoen euro. Dat is 30 miljoen euro meer dan OCW nu verwacht.”

NRC stelt dat het slechte resultaat over 2018 mogelijk wel gevolgen heeft voor de onderhandelingen over de toekomst van het publieke bestel en het debat over reclame op de publieke omroep. In Den Haag circuleren verschillende scenario’s om de publieke omroep geheel of gedeelte reclamevrij te maken. Minister Arie Slob neemt die scenario’s vermoedelijk op in zijn Mediabrief over de publieke omroep.

Bekijk meer van

Ster NPO Arie Slob

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.