— dinsdag 19 november 2019, 13:56 | 0 reacties, praat mee

Slob schat Ster-inkomsten voor 2020 stuk lager in; concrete voorstellen rond Mediawet later volgend jaar

Mediaminister Arie Slob komt volgend jaar met concrete voorstellen rond de Mediawet en de begroting van de NPO | ANP

Minister Slob komt in het tweede kwartaal van 2020 met concrete voorstellen voor het aanpassen van de Mediawet, belooft hij in een toelichting op de Mediabegroting 2020. Daarin wordt onder meer het 'reclameluw' maken van de NPO geregeld. Daarvoor wordt de financieringsbasis van de publieke omroep versterkt, belooft de minister. Hij verwacht minder Ster-inkomsten dan de NPO zelf.

Slob verwacht dat de Ster volgend jaar netto zo’n 160 miljoen euro zal genereren, versus de 180-190 miljoen die de NPO zelf in de begroting heeft gezet. “Gelet op de recente ontwikkelingen en de verwachte inkomsten voor dit jaar ga ik voor 2020 voorzichtigheidshalve uit van een lager bedrag”, schrijft Slob.

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) noemde de NPO-begroting minder transparant dan voorgaande jaren.

Voor dit jaar verwacht de Ster zo’n 173 miljoen euro af te kunnen dragen. Volgend jaar zullen de inkomsten dankzij de Olympische Spelen en het Europees Kampioenschap mannenvoetbal wel hoger uitvallen, maar Slob is voorzichtig:

“Het is echter onzeker of de omstandigheden hetzelfde blijven. Het gaat hierbij om factoren als de ontwikkeling van de reclamemarkt, de ontwikkeling van kijk- en luistertijdaandeel van de landelijke publieke omroep, het reclamebeleid van Talpa en RTL en de verzilveringsgraad (effectiviteit) van de Ster. De ervaring leert dat deze factoren onzeker zijn”, aldus Slob.

Hij besluit daarom voor een inkomstenondergrens vanuit de Ster van 160 miljoen euro. Voor 2021 - een jaar zonder grote evenementen - staat die ondergrens op 155 miljoen euro.

In de voorstellen hoeft de NPO niet langer drie lineaire netten te verzorgen. In september stond de positie van NPO 3 al ter discussie. Slob noemde het afbouwen en ómbouwen van de derde zender tot een etalage van regionale producties toen een langjarig proces.

Slob schrijft aan de Tweede Kamer dat rond het kanaal ‘NPO Regio’ al gesprekken zijn gevoerd tussen het ministerie en een bestuurlijke delegatie namens de RPO, NPO, regionale en landelijke omroepen.

Slob schrijft verder dat NPO-apps (voor slimme televisies en andere apparaten) due prominence dienen te hebben, wat simpelweg zoveel betekent dat ze meer en prominent gepromoot dienen te worden.

De minister wil volgend jaar de journalistieke taak van de publieke omroep verduidelijken. Ook in 2020 maakt het kabinet vijf miljoen euro vrij voor onderzoeksjournalistiek werk. Dat geld wordt verdeeld door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Meer in Toelichting Mediabegroting 2020 [.doc]

Bekijk meer van

RPO NPO Arie Slob

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.