training eu starters

— vrijdag 29 juni 2018, 14:43 | 0 reacties, praat mee

Slob: nog geen reden voor paniek om bezuinigingen bij NPO

Minister Arie Slob (Media) - © Bart Maat / ANP

UPDATE Minister Arie Slob (Media) vindt dat er nog geen reden is voor de paniek die is uitgebroken naar aanleiding van de uitgelekte bezuinigingsplannen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Volgens hem staat er nog niets vast. Laatste wijziging: 2 juli 2018, 08:55

Afgelopen week kwam er elke dag wat meer naar buiten over tv-programa’s die mogelijk vanaf 2019 van de buis verdwijnen of minder zendtijd krijgen. In dat jaar moet de NPO mogelijk zo’n 60 miljoen euro bezuinigen vanwege terugvallende reclame-inkomsten. Volgens Slob wordt in de begroting, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd, pas vastgesteld hoeveel de NPO precies moet bezuinigen.

De minister vindt in ieder geval dat de NPO bij bezuinigingen een deel van de bezuinigingen uit eigen zak moet betalen. Volgens hem heeft de omroep “nog aardig wat reserves op de plank liggen” en ligt het voor de hand om die eerst aan te spreken.

De NPO heeft eerder aan Villamedia laten weten dat er nog niets definitiefs vastligt, dat er gesprekken gaande zijn met de omroepen over de programmering. Maar hoofdredacteur Journalistiek KRO-NCRV Hans Laroes zei al dat de NPO de kaasschaafmethode niet meer zal gebruiken. Hij heeft de redactie van achtergrondrubriek Brandpunt+ al meegedeeld dat het tv-programma stopt. Ook de journalistiek inhoudelijke programma’s Andere Tijden, Zembla en Tegenlicht krijgen minder zendtijd en budget.

De NPO meldt wel dat er meer budget zal gaan naar het educatieve platform Focus van de NTR, waarin geschiedenis en wetenschap een prominente plek hebben. Presentator van Andere Tijden, Hans Goedkoop, is in de Volkskrant (betaald, via Blendle) niet te spreken over dit besluit. “Hoe schaamteloos wil je het hebben? De prominente plek waar ze het over hebben, is de helft van onze plek nu. Dat is een salomonsoordeel.”

De druk op Slob om toch maar de beurs te trekken wordt volgens Het Parool (betaald, via Blendle) steeds groter nu juist de programma’s die voor de NPO zo belangrijk zijn in hun voortbestaan worden bedreigd. In Den Haag vermoedt men echter dat het strategie is.

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van de publieke omroep. Meer bij de NOS / Panorama

Bekijk meer van

Zembla NPO Arie Slob Andere Tijden

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.