website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Slob: nog geen reden voor paniek om bezuinigingen bij NPO

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in bezuinigingen op vrijdag 29 juni 2018, 14:43

Minister Arie Slob (Media)

Minister Arie Slob (Media) - © Bart Maat / ANP

Nieuws UPDATE Minister Arie Slob (Media) vindt dat er nog geen reden is voor de paniek die is uitgebroken naar aanleiding van de uitgelekte bezuinigingsplannen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Volgens hem staat er nog niets vast.

Afgelopen week kwam er elke dag wat meer naar buiten over tv-programa’s die mogelijk vanaf 2019 van de buis verdwijnen of minder zendtijd krijgen. In dat jaar moet de NPO mogelijk zo’n 60 miljoen euro bezuinigen vanwege terugvallende reclame-inkomsten. Volgens Slob wordt in de begroting, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd, pas vastgesteld hoeveel de NPO precies moet bezuinigen.

De minister vindt in ieder geval dat de NPO bij bezuinigingen een deel van de bezuinigingen uit eigen zak moet betalen. Volgens hem heeft de omroep “nog aardig wat reserves op de plank liggen” en ligt het voor de hand om die eerst aan te spreken.

De NPO heeft eerder aan Villamedia laten weten dat er nog niets definitiefs vastligt, dat er gesprekken gaande zijn met de omroepen over de programmering. Maar hoofdredacteur Journalistiek KRO-NCRV Hans Laroes zei al dat de NPO de kaasschaafmethode niet meer zal gebruiken. Hij heeft de redactie van achtergrondrubriek Brandpunt+ al meegedeeld dat het tv-programma stopt. Ook de journalistiek inhoudelijke programma’s Andere Tijden, Zembla en Tegenlicht krijgen minder zendtijd en budget.

De NPO meldt wel dat er meer budget zal gaan naar het educatieve platform Focus van de NTR, waarin geschiedenis en wetenschap een prominente plek hebben. Presentator van Andere Tijden, Hans Goedkoop, is in de Volkskrant (betaald, via Blendle) niet te spreken over dit besluit. “Hoe schaamteloos wil je het hebben? De prominente plek waar ze het over hebben, is de helft van onze plek nu. Dat is een salomonsoordeel.”

De druk op Slob om toch maar de beurs te trekken wordt volgens Het Parool (betaald, via Blendle) steeds groter nu juist de programma’s die voor de NPO zo belangrijk zijn in hun voortbestaan worden bedreigd. In Den Haag vermoedt men echter dat het strategie is.

Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van de publieke omroep. Meer bij de NOS / Panorama

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.