Slob: nog geen reden voor paniek om bezuinigingen bij NPO

UPDATE Minister Arie Slob (Media) vindt dat er nog geen reden is voor de paniek die is uitgebroken naar aanleiding van de uitgelekte bezuinigingsplannen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Volgens hem staat er nog niets vast.
Afgelopen week kwam er elke dag wat meer naar buiten over tv-programa’s die mogelijk vanaf 2019 van de buis verdwijnen of minder zendtijd krijgen. In dat jaar moet de NPO mogelijk zo’n 60 miljoen euro bezuinigen vanwege terugvallende reclame-inkomsten. Volgens Slob wordt in de begroting, die op Prinsjesdag wordt gepresenteerd, pas vastgesteld hoeveel de NPO precies moet bezuinigen.
De minister vindt in ieder geval dat de NPO bij bezuinigingen een deel van de bezuinigingen uit eigen zak moet betalen. Volgens hem heeft de omroep “nog aardig wat reserves op de plank liggen” en ligt het voor de hand om die eerst aan te spreken.
De NPO heeft eerder aan Villamedia laten weten dat er nog niets definitiefs vastligt, dat er gesprekken gaande zijn met de omroepen over de programmering. Maar hoofdredacteur Journalistiek KRO-NCRV Hans Laroes zei al dat de NPO de kaasschaafmethode niet meer zal gebruiken. Hij heeft de redactie van achtergrondrubriek Brandpunt+ al meegedeeld dat het tv-programma stopt. Ook de journalistiek inhoudelijke programma’s Andere Tijden, Zembla en Tegenlicht krijgen minder zendtijd en budget.
De NPO meldt wel dat er meer budget zal gaan naar het educatieve platform Focus van de NTR, waarin geschiedenis en wetenschap een prominente plek hebben. Presentator van Andere Tijden, Hans Goedkoop, is in de Volkskrant (betaald, via Blendle) niet te spreken over dit besluit. “Hoe schaamteloos wil je het hebben? De prominente plek waar ze het over hebben, is de helft van onze plek nu. Dat is een salomonsoordeel.”
De druk op Slob om toch maar de beurs te trekken wordt volgens Het Parool (betaald, via Blendle) steeds groter nu juist de programma’s die voor de NPO zo belangrijk zijn in hun voortbestaan worden bedreigd. In Den Haag vermoedt men echter dat het strategie is.
Bijna kinderachtig van NPO om nu te claimen dat er op programma’s moet worden bezuinigd die tot de kerntaak behoren, ipv te schrappen wat niet bij NPO thuishoort. #anderetijden Volgende week debat met de minister https://t.co/4x726whDJX
— Dilan Yesilgoz VVD (@DilanYesilgoz) June 29, 2018
Nogmaals: de NPO heeft voortbestaan Brandpunt+ NIET afhankelijk gesteld van de vraag of ‘Den Haag’ toch met iets komt. Het programma verdwijnt van tv is het vaste voornemen. Het is dus (in dit geval) geen spel tussen Den Haag en Hsum. Het gaan om inhoud, mensen, banen
— hans laroes (@hanslaroes) June 29, 2018
Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van de publieke omroep. Meer bij de NOS / Panorama
Praat mee