training eu starters

— donderdag 6 september 2018, 09:55 | 0 reacties, praat mee

Eenmalig 40 miljoen euro voor NPO

UPDATE De publieke omroep kan eenmalig rekenen op 40 miljoen euro extra. Daarvoor moet dan ook een plan voor de toekomst worden gemaakt. Dat hebben de coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie afgesproken. Het bedrag wordt op Prinsjesdag bekendgemaakt. Dat meldt De Telegraaf. Volgens de NOS zou het geld zelfs structureel aan de NPO-begroting kunnen worden toegevoegd. Laatste wijziging: 6 september 2018, 13:43

Vandaag praat de Tweede Kamer met minister Arie Slob van Media over zijn begroting en dus ook over de publieke omroep. Aan het begin daarvan zei Slob dat hij niet ingaat op 40 miljoen. Hij vindt het niet gepast om voordat het kabinet met het plan naar buiten komt, al in te gaan op mediaberichten. De plannen worden pas met Prinsjesdag gepresenteerd. Hij sprak ze evenwel ook niet tegen.

Nu dreigt een bezuiniging van 62 miljoen euro vanwege structureel teruglopende STER-inkomsten. Journalisten van ruim 80 programma’s en de NVJ verzetten zich tegen die korting en overhandigen daarover vandaag een manifest aan de Tweede Kamer.

Die lijkt dus maar deels gehoor te willen geven aan die oproep. Volgens De Telegraaf is de Kamer bereid eenmalig de bezuiniging te verzachten, maar daarna zal de NPO het moeten doen met een lager budget.

De Telegraaf schrijft niet wat de Kamer verwacht van het toekomstplan. De NPO is daar sowieso mee bezig omdat de afspraken met het rijk over de concessie na volgend jaar aflopen en er dan op basis van een nieuwe plan nieuwe afspraken gemaakt moeten worden.

Als dat plan aan de verwachtingen voldoet, sluiten de coalitiepartijen niet uit dat de 40 miljoen euro ook in de jaren na 2019 beschikbaar komt voor de omroep, aldus de NOS.

Wat dat op de lange termijn voor het NPO-budget betekent, is onduidelijk. Mogelijk dat de STER-inkomsten structureel verder dalen dan de huidige 62 miljoen en dat het rijk dat kort op de begroting van de publieke omroep. Ook is door het rijk de automatische prijscompensatie voor de NPO afgeschaft. Dat scheelt in 2019 naar verwachting zo’n 28 miljoen euro aan inkomsten. Mogelijk dat de NPO per saldo nog steeds flink moet bezuinigen.

Bekijk meer van

Tweede Kamer NPO Arie Slob

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.