vlaams-nedellandse-beurs

— dinsdag 14 februari 2017, 17:16 | 0 reacties, praat mee

Sleepnetwet Wiv passeert Tweede Kamer

AFP

De Tweede Kamer heeft vandaag met grote meerderheid ingestemd met de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv). Er werd ook over diverse amendementen en moties gestemd. Bits of Freedom en de Raad voor de Rechtspraak zijn teleurgesteld over de uitkomst, omdat zaken als toezicht onvoldoende geregeld zijn. Laatste wijziging: 14 februari 2017, 17:19

Alleen de SP, GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren, Groep Kuzu/Öztürk en Klein stemden tegen de wet, die een grote ongerichte aftap van het internet mogelijk maakt.

Er bestond vanuit diverse organisaties tegen deze sleepnetfunctionaliteit, waar grote hoeveelheden data worden verzameld. Ook waren er bezwaren over de beoogde bewaartermijn van de verzamelde gegevens. Met bezwaren uit een internetconsultatie rond de wet werd weinig gedaan. Juristen krijgen in de wet een bijzondere positie: informatie die door de ongerichte taps wordt verzameld, zoals contacten tussen advocaten en cliënten moeten ongezien worden gewist. Journalisten vroegen, gezien hun contact met bronnen en klokkenluiders, tevergeefs ook om zo’n uitzonderingspostie.

Bits of Freedom heeft een uitgebreid overzicht gemaakt van de diverse moties en amendementen en het stemresultaat. De Raad voor de Rechtspraak voorziet blijvende problemen met de wijze waarop toestemming voor gerichte internettaps wordt verleend.

“Als de diensten bijzondere bevoegdheden willen inzetten, vragen ze toestemming aan de minister. De Toetsingscommissie inzet bevoegdheden controleert of die toestemming terecht is verleend en geeft daarover een bindend oordeel. Die constructie kan problemen opleveren volgens de Rechtspraak. Want valt zo’n bindend advies wel te rijmen met de ministeriële verantwoordelijkheid? De minister kan niet verantwoordelijk zijn als hij geen bevoegdheid heeft. Als die vraag niet wordt beantwoord, kan dat blijvend voor onduidelijkheid zorgen.”

De Raad betwijfelt verder of het echt noodzakelijk is om gegevens drie jaar op te slaan, zoals nu in de Wiv is geregeld.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.