— dinsdag 7 februari 2017, 15:25 | 0 reacties, praat mee

‘Ruime Kamermeerderheid voor vernieuwing Wiv’

Een meerderheid van de Tweede Kamer zal vermoedelijk instemmen met uitbreiding van de aftapmogelijkheden voor inlichtingendiensten. Een oproep van belangenorganisaties om journalisten - net als de advocatuur - een uitzonderingspositie te geven, lijkt te worden genegeerd. Laatste wijziging: 7 februari 2017, 15:28

Vertrouwelijke communicatie tussen advocaten en hun cliënten wordt binnen de vernieuwing van de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (Wiv) wel direct gewist, maar communicatie tussen journalisten en tipgevers valt daar buiten. De belangenorganisaties vroegen de Kamer om oog te hebben voor het belang van goede bronbescherming in de journalistiek.

Een rondgang van nieuwssite NU toont brede steun voor uitbreiding van de tapbevoegdheden en voortellen om verdachten te hacken. Er zijn amendementen om onder meer de bewaartermijn te verkorten (het kabinet wil gegevens drie jaar bewaren) of het delen van informatie met buitenlandse inlichtingendiensten te beperken - maar die lijken geen meerderheid te halen.

Kamerleden van VVD, PvdA en CDA vinden dat de wet voldoende waarborgen heeft voor privacy-bescherming, ondanks bezwaren van onder meer de Raad van State en de Autoriteit Persoonsgegevens. Vanaf woensdag wordt over de vernieuwing van de Wiv gedebatteerd.

De meer technisch onderlegde Kamerleden betwijfelen of de Wiv Nederland werkelijk veiliger maakt. SP-Kamerlid Ronald van Raak zegt dat het vinden van de speld belangrijker is dan de grootte van de hooiberg. Meer bij NU

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.