word studentlid

— donderdag 17 november 2016, 09:26 | 1 reactie, praat mee

‘Nieuwe afluisterwet torpedeert bronbescherming’

‘Nieuwe afluisterwet torpedeert bronbescherming’
Bob Mical / CCBY

De nieuwe sleepnetfunctionaliteit die in het wetsvoorstel van de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten is voorzien, bedreigt de journalistieke bronbescherming - een peiler van de democratie. Dat stellen vertegenwoordigers van diverse journalistieke organisaties. Laatste wijziging: 17 november 2016, 10:51

In een opinie in de Volkskrant en op Villamedia stellen Thomas Bruning, algemeen secretaris Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Marcel Gelauff, voorzitter Genootschap van Hoofdredacteuren, Otto Volgenant, voorzitter Studiecommissie Journalistieke Bronbescherming en Leon Willems, directeur Free Press Unlimited dat met het voorstel de huidige bronbescherming “via de achterdeur verdwijnt”.

In de wet is namelijk wel aandacht voor de rol van journalisten: zo is er een rechterlijke toets ingebouwd voor inzet van bevoegdheden die de bronbescherming kunnen schenden. Ook wordt de bronbescherming een ‘essentiële waarde’ binnen de democratie genoemd.

Echter, alles dat binnen het kader van een brede zogeheten onderzoeksopdrachtgerichte interceptie wordt binnengehaald, geniet geen bijzondere bescherming. Het sleepnet kan echter ook contacten tussen journalisten en bronnen bevatten, maar geldt als bijvangst die zonder toets kan worden ingezien.

Advocatuur heeft een uitzonderingspositie gekregen binnen de wet, maar journalisten niet. Dat is meten met twee maten, aldus de opiniemakers. Alles dat via een sleepnet wordt binnengehaald maar communicatie van advocaten blijkt te betreffen, moet namelijk direct worden vernietigd. “Waarom is niet eenzelfde regeling opgenomen voor journalisten?”, schrijven ze. Meer in de Volkskrant en Villamedia.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 17 november 2016, 21:12

Journalisten moeten hetzelfde worden behandeld als gewone burgers. Hooguit een uitzondering maken voor advocaten die verdachten bijstaan. Als we al aparte regels gaan stellen voor journalisten dan zal dat hun werk ook kunnen belemmeren. Bovendien wie vallen er wel onder en wie niet? Een eeuwige discussie. Zij moeten maar leren leven met het feit dat zij SOMS kunnen worden afgeluisterd. Er zijn ook mogelijkheden genoeg om die te omzeilen. Een handige journalist weet de weg! Bovendien hebben zelfs bronnen te maken met de wet dat zij soms in de fout gaan of crimineel bezig zijn. Hoe kun je dat voorkomen? Lijkt mij een overdreven actie. Een ‘sleepnet’ is op zichzelf aanvaardbaar als daarmee volstrekt verkeerde daden worden ontdekt.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.