Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 25 april 2019, 11:02 | 0 reacties, praat mee

Sanoma: Niet ideaal dat ANP in handen is van Talpa

Rob Kolkman. - © Foto: Sanoma

Het is voor Sanoma niet ideaal dat het ANP in handen is van Talpa Network, een (aanstaande) concurrent op de nieuwsmarkt. Sanoma bezint zich dan ook op een meer zelfstandige positie als het gaat om het produceren van nieuws. Dat doet het om vooral de positie van NU.nl te beschermen. Laatste wijziging: 25 april 2019, 11:24

Dat zegt Sanoma-topman Rob Kolkman desgevraagd tegen Villamedia. Het sluit aan bij de aankondiging van het meerderheidsbelang dat Sanoma onlangs nam in ProShots. Kolkman destijds: ‘Dit is een volgende stap voor Sanoma is in het vergroten van de onafhankelijke positie van NU.nl als grootste nieuwsplatform op tekst, audio, beeld en video’.

Op dit moment onderhandelen Sanoma en ANP over een nieuw contract dat op 1 januari moet ingaan. Daarbij houdt Kolkman er nadrukkelijk rekening mee dat het ANP in handen is van een grote concurrent. Sanoma kiest er daarbij dus voor niet alle diensten meer bij het nationale persbureau in te kopen.

Algemeen directeur Martijn Bennis deelt de zorg van Kolkman niet: ‘Wij zijn geen verlengstuk van Talpa. Juridisch misschien wel, maar wij opereren zelfstandig’.

Het ANP onderhandelt momenteel met Sanoma op basis van het nieuwe tarievenmodel dat het persbureau onlangs heeft geïntroduceerd. Daarbij wordt de nieuwsdienst tegen kostprijs aangeboden en kunnen mediabedrijven tegen bijbetaling kiezen voor extra diensten, zoals fotografie of koningshuis.

Over de onderhandelingen met Sanoma zegt Bennis: ‘We hebben Sanoma een schappelijk aanbod gedaan vanuit de gedachte dat ze het ANP gaan gebruiken als partner. Dat is een aanbod zonder enorme kostenstijgingen. Het is voor ons minder interessant als Sanoma kiest voor een karig contract’.

‘Ik bedoel met partner dat wij inmiddels een winkel hebben met naast de basisdienst andere producten zoals foto’s. Als Sanoma daar niet voor kiest, is het voor ons een minder interessante klant. Op een uitgeklede dienst kunnen we ze minder voordeel bieden.’

Lees ook:
- Het ANP weet ook niet wat John de Mol wil

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.