website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Sanoma: Niet ideaal dat ANP in handen is van Talpa

Dolf Rogmans — Geplaatst in persbureau op donderdag 25 april 2019, 11:02

Rob Kolkman.

Rob Kolkman. - © Foto: Sanoma

Nieuws Het is voor Sanoma niet ideaal dat het ANP in handen is van Talpa Network, een (aanstaande) concurrent op de nieuwsmarkt. Sanoma bezint zich dan ook op een meer zelfstandige positie als het gaat om het produceren van nieuws. Dat doet het om vooral de positie van NU.nl te beschermen.

Dat zegt Sanoma-topman Rob Kolkman desgevraagd tegen Villamedia. Het sluit aan bij de aankondiging van het meerderheidsbelang dat Sanoma onlangs nam in ProShots. Kolkman destijds: ‘Dit is een volgende stap voor Sanoma is in het vergroten van de onafhankelijke positie van NU.nl als grootste nieuwsplatform op tekst, audio, beeld en video’.

Op dit moment onderhandelen Sanoma en ANP over een nieuw contract dat op 1 januari moet ingaan. Daarbij houdt Kolkman er nadrukkelijk rekening mee dat het ANP in handen is van een grote concurrent. Sanoma kiest er daarbij dus voor niet alle diensten meer bij het nationale persbureau in te kopen.

Algemeen directeur Martijn Bennis deelt de zorg van Kolkman niet: ‘Wij zijn geen verlengstuk van Talpa. Juridisch misschien wel, maar wij opereren zelfstandig’.

Het ANP onderhandelt momenteel met Sanoma op basis van het nieuwe tarievenmodel dat het persbureau onlangs heeft geïntroduceerd. Daarbij wordt de nieuwsdienst tegen kostprijs aangeboden en kunnen mediabedrijven tegen bijbetaling kiezen voor extra diensten, zoals fotografie of koningshuis.

Over de onderhandelingen met Sanoma zegt Bennis: ‘We hebben Sanoma een schappelijk aanbod gedaan vanuit de gedachte dat ze het ANP gaan gebruiken als partner. Dat is een aanbod zonder enorme kostenstijgingen. Het is voor ons minder interessant als Sanoma kiest voor een karig contract’.

‘Ik bedoel met partner dat wij inmiddels een winkel hebben met naast de basisdienst andere producten zoals foto’s. Als Sanoma daar niet voor kiest, is het voor ons een minder interessante klant. Op een uitgeklede dienst kunnen we ze minder voordeel bieden.’

Lees ook:
- Het ANP weet ook niet wat John de Mol wil

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.