training eu starters

— donderdag 18 april 2019, 10:50 | 0 reacties, praat mee

ANP start commercieel productiehuis

© Foto: ANP/Lex van Lieshout

Het ANP start met een commercieel productiehuis. Daar worden journalistieke verhalen gemaakt die exclusief aan een klant worden geleverd. Het productiehuis valt niet onder de eindverantwoordelijkheid van de hoofdredacteur van het ANP. Er zijn nu nog geen klanten voor, maar Martijn Bennis, algemeen directeur bij het ANP, voorziet dat Talpa Network, eigenaar van het persbureau, als eerste van de dienst gebruik gaat maken. Laatste wijziging: 18 april 2019, 12:35

Onlangs lichtte Bennis voor Villamedia de nieuwe koers van het persbureau toe. Daarbij wordt de basisnieuwsdienst van het ANP tegen kostprijs aan de klanten geleverd en kunnen die daar bovenop speciale diensten inkopen.

Doel is de klant meer keus te bieden en het ANP ondernemender te maken. Al die producten worden gemaakt onder verantwoordelijkheid van de hoofdredacteur van het ANP en zijn niet exclusief. Voordeel voor de klant is, dat ook de kosten worden gedeeld en de dienst dus relatief goedkoop is. Bij algemeen nieuws en foto’s werkt dat model goed, aldus Bennis.

Daarnaast blijkt er een behoefte aan exclusieve diensten, aldus Bennis. ‘Dat kan gaan om bijvoorbeeld eindredactie of de productie van features. De klant betaalt dan alles en wij delen die content dus niet met andere klanten. Wij brengen die dienst dan ook niet onder bij de redactie, maar bij het commerciële bedrijf van het ANP. Stel dat er nieuws wordt gemaakt in dat deel van het bedrijf, dan gaat dat naar de betalende klant en wordt later door de redactie van het ANP gesignaleerd en als elk ander nieuws gecontroleerd en gepubliceerd. ANP-redacteuren werken niet voor dit nieuwe bedrijfsonderdeel’

Bennis kan nog geen concrete voorbeelden noemen van producten die het ANP gaat leveren, omdat er ‘nog 0,0 omzet is’. Hij verwacht dat Talpa de eerste klant wordt van de op-maat-producten.

Het mediabedrijf van John de Mol is onder meer bezig met het opbouwen van een nieuw nieuwsmerk, waarschijnlijk onder de naam Inside. Daarvan is bekend dat de mensen in Hilversum komen te zitten. Sinds 1 april is Marcel van Lingen, tot die tijd hoofdredacteur bij het ANP, directeur Journalistiek van Talpa Network. In deze functie is hij verantwoordelijk voor de journalistieke content van Talpa.

Het is niet bekend wanneer De Mol het nieuwsmerk lanceert.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.