basis naar compleet

— dinsdag 12 oktober 2021, 15:54 | 2 reacties, praat mee

Rutte: aanbesteding fotografieopdrachten Algemene Zaken biedt kansen voor iedereen

Het torentje van Rutte, onderdeel van het gebouw van het ministerie van Algemene Zaken | Phil Nijhuis / ANP

Demissionair premier Rutte heeft vorige week schriftelijk antwoord gegeven op Kamervragen over de aanbesteding van fotografieopdrachten. Rutte's ministerie van Algemene Zaken wil fotografiediensten via een aanbesteding aan één partij gunnen. Het ministerie zou het eisenpakket rond de aanbesteding zo hebben opgesteld (opdrachtfotografie, al beschikken over een omvangrijke beeldbank, red.) dat feitelijk slechts één bureau kans maakt, het ANP. Laatste wijziging: 15 september 2022, 09:42

Volgens critici treedt het ministerie bovendien op als monopsist: slechts één afnemer voor een product (in dit geval specialistische fotografie), die alle kaarten in handen heeft. De voorkeur voor één partij zou volgens het ministerie liggen in het reduceren administratieve belasting voor het ministerie en deelnemende fotografen.

Een derde van de fotografen die nu voor het ministerie werken (39 in totaal, red.) zou hebben aangegeven dat ze “de administratieve verplichtingen in de huidige raamovereenkomst [..] en de aanbestedingsprocedure zelf als (zeer) belastend” ervaren. Via één bureau werken zou die last verlichten, stelt Rutte.

Het ministerie zou volgens hem zelfs de wettelijke plicht hebben het aanbestedingsproces en administratie te verlichten. Rutte schrijft dat de definitieve aanbesteding eind deze maand of begin november wordt gepubliceerd, met verwachte eerste inschrijvingen in december.

“De nieuwe wijze van aanbesteden heeft voordelen voor zowel fotografen als opdrachtgevers. Fotografen krijgen te maken met minder administratieve lasten en kunnen gedurende de looptijd van de raamovereenkomst toetreden tot de poule. Opdrachtgevers worden door het bureau ondersteund in de keuze voor de best passende fotograaf en worden onder andere ontlast met betrekking tot correcte toepassing van de AVG, het portretrecht en intellectuele eigendomsrechten”, stelt Rutte.

Volgens de premier is de aanbesteding zo ingericht dat “een brede kring aan fotografen” opdrachten kan verwerven binnen de poule, of samen kunnen werken in de rol van een bureau. De eisen in de vooraankondiging van de aanbesteding maakten volgens D66 het gevestigde ANP de voornaamste kanshebber.

“Er worden in de aanbesteding geen ervaringseisen gesteld aan het bureau die deelname aan de aanbesteding door nieuwe collectieven of bureaus onmogelijk maken”, aldus Rutte.

Volgens de premier is er bij het opstellen van de aanbesteding interdepartementaal overleg geweest en zijn toekomstige gebruikers van de nieuwe raamovereenkomst erover geraadpleegd. De aanbesteding, die dus binnen enkele weken in definitieve vorm uitkomt, is volgens Rutte gericht op “het realiseren van geografische spreiding in de poule, het beschermen van de positie van de fotograaf en het borgen van diversiteit in de poule.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

roel dijkstra, 15 oktober 2021, 11:23

Die administratieve rompslomp tot daar aan toe. Eerst een offerte ( terwijl de opdrachtgever allang weet wat het kost want de overheid bepaald het uurtarief én het aantal uren) , dan gezeur als het langer duurt, dan de factuur . Dan een heeeeele tijd niks, tig belletjes, de factuur opnieuw sturen. Dan nog een aantal belletjes en als je eindelijk je centen krijgt ben je een half jaar verder. Ze maken het zelf allemaal zo moeilijk. Ik zou voor de helft van de prijs kunnen werken als mn rekening gewoon in 1 keer betaald zou worden. Overheid doe dáár iets aan !!

photopress, 13 september 2023, 15:16

Tja Rutte,.
Moet je die man wel serieus nemen Roel.
Zeker een overheid die die gediend is bij fotografen en journalisten die ze naar hun hand kunnen zetten.

Nee dit zou ik uit mijn principe niet eens aannemen.
Fotografen verdienen aan dit soort aanbestedingen niet veel als je net als jij zegt dat roverheid al heeft uitgemaakt wat het uurtarief is om mag zijn.

Mijn idee gewoon bij het Amateur Nederlands Persbureau aan besteden .
Tja als ik iets over een beeldbank lees denk ik ongewild aan de bedrijfjes en beeldbankjes met amateur kiekjes zoals die van Hollandshoogte en de nationale beeldbank die in middels dus voor een deel zijn opgeheven.
Openbare aanbesteding mmmmm kan je hier niet echt van spreken als alleen het Amateur Nederlands persbureau.het vroegere ANP

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.