training eu starters

— vrijdag 28 oktober 2022, 22:00 | 0 reacties, praat mee

Russische journalist Galina Timchenko verkozen tot Europese Journalist van het Jaar 2022

De oprichtster van Meduza, Galina Timchenko, in 2015 - © Alexander Zemlianichenko / AP

De uit Rusland verbannen journalist Galina Timchenko is verkozen tot Europese Journalist van het Jaar 2022. Timchenko, mede-oprichter en uitgever van het onafhankelijke nieuwsplatform Meduza, kreeg de prijs vrijdag uitgereikt tijdens Prix Europa, een jaarlijks festival waar prijzen worden uitgereikt aan de beste Europese televisie-, radio- en mediaproducties.

Timchenko was tien jaar lang hoofdredacteur van het Russische nieuwsportaal Lentu.ru. Na kritische berichtgeving over de invasie van Rusland op het Oekraïense schiereiland De Krim in 2014, werd ze onder druk van de Russische president Vladimir Poetin ontslagen.

Ze vertrok daarop naar de Letse hoofdstad Riga, waar ze haar eigen online medium Meduza oprichtte. Een deel van de redactie van Lentu.ru volgde haar. Meduza publiceert in het Russische en Engels en wordt gezien als een van de belangrijkste onafhankelijke Russischtalige nieuwsbronnen.

Tijdens Prix Europa was ook journalist Darya Chultsova aanwezig. De journalist uit Belarus werd vorig jaar verkozen tot Europese Journalist van het Jaar, maar kon de prijs niet ophalen omdat ze in gevangenschap zat. Inmiddels is ze weer op vrije voeten. Ze kwam haar prijs alsnog ophalen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.