word actief nvj klein

— donderdag 4 november 2021, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Rusland zet Volkskrant-correspondent Tom Vennink uit

© Robin van Lonkhuijsen / ANP

Tom Vennink, correspondent voor de Volkskrant in Moskou, is door de Russische autoriteiten het land uitgezet. Zijn verblijfsvergunning is per direct ingetrokken vanwege "administratieve overtredingen". Hij mag tot januari 2025 Rusland niet meer in. Laatste wijziging: 5 november 2021, 08:15

Vennink werkte sinds 2015 als correspondent in Moskou. Hij probeerde sinds dit najaar zijn persaccreditatie te verlengen, maar dat ging voor het eerst in al die jaren niet zo gemakkelijk. Maandag kreeg hij te horen dat het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn verblijfsvergunning had ingetrokken en dat hij binnen drie dagen het land moest verlaten.

Vennink is volgens de officiële lezing uitgezet vanwege een aantal overtredingen van enkele jaren geleden: hij kreeg een boete voor het niet op tijd doorgeven van zijn verblijfsadres in Moskou en vorig jaar moest hij ook een boete betalen omdat hij de noordelijke provincie Tjoekotka had bezocht zonder toestemming van de gouverneur van die provincie.

De uitzetting komt als een verrassing voor mij’, zegt Vennink, die woensdag terugkeerde naar Nederland. “Het is voor ons een raadsel, waarom de Russische regering dit nu heeft besloten”, zegt hoofdredacteur Pieter Klok. “In voorgaande jaren waren dergelijke administratieve overtredingen nooit een belemmering om de verblijfsvergunning te verlengen.” Pogingen om hier meer duidelijkheid over te krijgen, hebben niets opgeleverd.

De Volkskrant heeft sinds 1988 onafgebroken een correspondent in Moskou gehad.

De verhoudingen tussen Nederland en Rusland zijn sinds het neerhalen van MH17 in 2014 door een Russische Buk-raket verslechterd. Vennink werd in 2019 nog door Rusland beticht van “liegen en bedriegen” door de Russische ambassade in Nederland. Het was niet duidelijk wat de ambassade precies probeerde te bewijzen met een tweet waarin twee artikelen naast elkaar werden gelegd: één van Vennink over een Russische politica die het tegen Poetin opneemt en een ander uit een Russische zakenkrant over dezelfde politica.

In september werd ook Sarah Rainsford, journaliste bij de BBC, het land uitgezet. Haar werkvergunning werd niet verlengd. Ze werkte al twintig jaar in het land. Meer bij de Volkskrant

Bekijk meer van

Volkskrant Tom Vennink Rusland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.