— woensdag 1 september 2021, 08:49 | 0 reacties, praat mee

Rusland: BBC-correspondent na twintig jaar het land uitgezet

AFP

BBC-correspondent Sarah Rainsford is gedwongen vertrokken uit Rusland. Ze is na twintig jaar het land uitgezet, nadat Rusland haar werkvergunning niet wilde verlengen. Een jaar geleden kreeg Rainsford enkel nog kortlopende verblijfsvergunningen; 10 augustus werd haar de toegang tot Rusland helemaal ontzegd.

De douanebeambte stelde dat “voor de veiligheid van Rusland” de inlichtingendienst FSB tot dat besluit was gekomen. Op de vraag of ze er gevaarlijk uitzag stelde de beambte enkel uitvoerder te zijn. “Vraag het de FSB”, herinnert Rainsford zich het gesprek.

Uiteindelijk mocht Rainsford nog één keer het land in, om haar spullen te pakken en zaken af te ronden in Moskou.

In een laatste verslag vanuit Rusland vertelt Rainsford dat ze als tiener al naar Rusland kwam en de periode na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie meemaakte. “Dat waren zware tijden voor veel Russen, maar ook een tijd waarin nieuwe en opwindende vrijheden in het verschiet lagen”, aldus Rainsford.

“Toen kwam Vladimir Poetin” en volgden 20 jaar van repressie van activisten en journalisten en de erosie van persvrijheid binnen Rusland. Rainsford zegt dat ze nooit had verwacht met labels ‘anti-Russisch’ en ‘veiligheidsrisico’ de deur te worden gewezen. “Misschien ga ik voorgoed. Ik hoop het niet.”

Bekijk meer van

Sarah Rainsford Rusland BBC

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.