banner festival 23

— woensdag 8 december 2021, 09:06 | 0 reacties, praat mee

Rusland begonnen met blokkade van Tor-netwerkverkeer

De ui in het Tor-logo verwijst naar alle verhullende lagen die om internetverkeer worden gelegd, om zo gebruikers te beschermen.

De organisatie achter het zogeheten Tor-netwerk meldt dat Rusland is begonnen met het actief blokkeren van Tor-internetverkeer. Toezichthouder Roskomnadzor blokkeert cruciale toegang, door zogenoemde bruggen onbereikbaar te maken. De organisatie achter Tor roept vrijwilligers op een dergelijke brug te beginnen. Laatste wijziging: 8 december 2021, 09:09

Via het Tor-netwerk kunnen mensen die leven onder repressieve regimes internetblokkades ontlopen en anoniem het internet op. Diverse media, waaronder Villamedia, gebruiken Publeaks voor het veilig en anoniem ontvangen van tips. Ook dat maakt gebruik van het Tor-netwerk.

Tor stelt dat gebruikers in Rusland de op een na grootste groep Tor-afnemers zijn. Er zijn dagelijks 300.000 Russen actief via het netwerk. Tor opende de laatste tijd honderden nieuwe bruggen om toegang voor Russen in stand te houden. In totaal zijn er op het moment van schrijven zo’n 1200 bruggen actief.

Roskomnadzor blokkeerde de website torproject.org, kort nadat het melding maakte van het nieuwe censuurbeleid.

Volgens Tor zijn veel van de standaard ingestelde bruggen inmiddels binnen Rusland niet meer te gebruiken. Vrijwilligers benadrukken het belang van goede, Russischtalige informatie, omdat het niet ondenkbaar is dat kwaadwillenden gebruikers richting vervalste browsers of desinformatie sturen.

Bekijk meer van

Tor Project Rusland Roskomnadzor

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.