noodfonds

— maandag 31 augustus 2020, 12:07 | 0 reacties, praat mee

Noorse krant Barents Observer vecht blokkade aan bij Russisch Hooggerechtshof

De Noorse nieuwssite Barents Observer gaat bij het Russische Hooggerechtshof in beroep tegen een besluit van de Russische toezichthouder Roskomnadzor om de site binnen Rusland te blokkeren. Vorige week werd een beroep verworpen door een lagere rechtbank in Moskou.

Hoofdredacteur Thomas Nilsen stelt dat zijn uitgave niets fout heeft gedaan: “Het enige wat in deze zaak verkeerd is, betreft de blokkade van de Barents Observer voor onze Russische lezers.”

De site werd in Rusland geblokkeerd in februari 2019, toen de online krant een interview met een man publiceerde over diens worsteling met zijn homoseksualiteit. Hij vertelde daarin onder meer over de mentale belasting van die strijd en zijn twee pogingen tot zelfdoding.

Volgens toezichthouder Roskomnadzor verheerlijkte het artikel zelfdoding. Uitgever Atle Staalesen wijst erop dat in het artikel overleven juist centraal staat. De man in kwestie is nu gelukkig en helpt anderen die vanwege hun seksualiteit in geestelijke nood verkeren.

De krant uit Kirkenes -in het uiterste noorden van Noorwegen - bestaat al 17 jaar en publiceert stukken in het Engels en Russisch. Meer bij de Barents Observer

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.