anner smart octo

— donderdag 11 maart 2021, 09:10 | 0 reacties, praat mee

Rusland zet Twitter op de handrem

EPA

Rusland straft berichtendienst Twitter door toegang tot site binnen de landsgrenzen te vertragen. Toezichthouder Roskomnadzor zegt dat de dienst in gebreke blijft bij het verwijderen van verboden materiaal, ondanks herhaalde verzoeken. Volgens mensenrechtenorganisaties is dat een rookgordijn: het gaat er vooral om vrij protest te onderdrukken.

Sinds enkele jaren moet al het internetverkeer binnen Rusland over Russische servers lopen, hetgeen zeer gerichte digitale duimschroeven oplevert, iets dat Roskomnadzor “gecentraliseerde responsmaatregelen” noemt. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van deep packet inspection (dpi), een techniek waarbij de inhoud van data wordt bekeken.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) merkt op dat Roskomnadzor nu specifiek het laden van foto’s en video’s vertraagt. De tragere toegang tot Twitter is een mogelijke opmaat tot een volledige blokkade. In een verklaring stelt de toezichthouder dat toegang tot de site op 100 procent van de mobiele apparaten en 50 procent van desktop-apparatuur is vertraagd, tot aan de opdrachten is voldaan.

Roskomnadzor zegt dat Twitter al jarenlang is gevraagd om bepaald materiaal (geweld, promotie van zelfdoding en verdovende middelen en kinderporno) weg te halen. Eerder deze week klaagde de toezichthouder diverse platforms aan omdat ze jongeren ” tot deelname aan onrechtmatige activiteiten verleiden” - in dit geval demonstraties voor de vrijlating van oppositieleider Alexei Navalny.

HRW eis in een verklaring dat Rusland de autoriteiten sociale media niet langer moeten dwingen om materiaal offline te halen, met alle gevolgen voor privacy, vrijheid van meningsuiting en vrije toegang tot informatie.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.