Rusland zet Twitter op de handrem

Rusland straft berichtendienst Twitter door toegang tot site binnen de landsgrenzen te vertragen. Toezichthouder Roskomnadzor zegt dat de dienst in gebreke blijft bij het verwijderen van verboden materiaal, ondanks herhaalde verzoeken. Volgens mensenrechtenorganisaties is dat een rookgordijn: het gaat er vooral om vrij protest te onderdrukken.
Sinds enkele jaren moet al het internetverkeer binnen Rusland over Russische servers lopen, hetgeen zeer gerichte digitale duimschroeven oplevert, iets dat Roskomnadzor “gecentraliseerde responsmaatregelen” noemt. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van deep packet inspection (dpi), een techniek waarbij de inhoud van data wordt bekeken.
Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) merkt op dat Roskomnadzor nu specifiek het laden van foto’s en video’s vertraagt. De tragere toegang tot Twitter is een mogelijke opmaat tot een volledige blokkade. In een verklaring stelt de toezichthouder dat toegang tot de site op 100 procent van de mobiele apparaten en 50 procent van desktop-apparatuur is vertraagd, tot aan de opdrachten is voldaan.
Roskomnadzor zegt dat Twitter al jarenlang is gevraagd om bepaald materiaal (geweld, promotie van zelfdoding en verdovende middelen en kinderporno) weg te halen. Eerder deze week klaagde de toezichthouder diverse platforms aan omdat ze jongeren ” tot deelname aan onrechtmatige activiteiten verleiden” - in dit geval demonstraties voor de vrijlating van oppositieleider Alexei Navalny.
HRW eis in een verklaring dat Rusland de autoriteiten sociale media niet langer moeten dwingen om materiaal offline te halen, met alle gevolgen voor privacy, vrijheid van meningsuiting en vrije toegang tot informatie.
Praat mee