website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

RTL blikt terug op overlijden cameraman Stan Storimans

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst op vrijdag 10 augustus 2018, 15:36

© Hennie Keeris / ANP

Nieuws Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein blikt terug op de 'zwartste dag' in de geschiedenis van RTL Nieuws, de dood van cameraman Stan Storimans. Aanstaande zondag is het tien jaar geleden dat de cameraman omkwam bij een aanslag met een Russische clusterbom in Gori, Georgië.

“Sommige telefoontjes worden in je ziel gekerfd. Die dinsdagochtend 12 augustus 2008 belde een collega van de afdeling productie van RTL Nieuws, Pauline. Ik hoorde paniek en vrees in haar stem. Er was iets heel erg mis met onze cameraman Stan Storimans en onze Midden-Europa-correspondent Jeroen Akkermans. Ze waren beschoten in spookstad Gori, Georgië, en Stan was gewond – ze wist niet hoe erg. Pauline had er een slecht gevoel over.”

Klein vertelt dat hij die uren die volgden herbeleefde bij het zien van de documentaire ‘De zinloze moord op Stan Storimans’, die zondagavond op RTL4 wordt uitgezonden.

“Eerder dit jaar vroegen we journalist en filmmaker Vincent Verweij om deze documentaire te maken. Als eerbetoon en nagedachtenis aan Stan, een van de beste nieuwscameramannen. Jeroen Akkermans maakte eerder een journalistieke reconstructie; in een documentaire, om de bewijsvoering te leveren dat de Russen weloverwogen een (verboden) clusterbom hadden ingezet met hun Iskander-raketten. Zinloos, moorddadig, cynisch. “

“We wilden nu het menselijke verhaal vertellen van nabestaanden en betrokkenen – over het trauma, en tóch verder willen en moeten leven. Om de herinnering levend te houden aan een energieke, levenslustige, grappige en ondernemende vader, collega en vriend. Aan andere nabestaanden en overlevenden. Om te laten zien dat journalistiek ertoe doet. Omdat er nog steeds geen gerechtigheid is, en geen erkenning van schuld of verantwoordelijkheid. Omdat Stan het verdient. En omdat ons niets meer rest dan dit te doen.” Meer bij RTL Nieuws

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.