website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

RSF publiceert lijst met journalistieke doden al na een half jaar

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in moord op maandag 2 juli 2018, 11:14

© Pexels

Nieuws De lijst met het aantal gedode journalisten wordt normaal gesproken aan het einde van het jaar vrijgegeven, maar persorganisatie Reporters Sans Frontières (RSF) wijkt hier nu van af omdat het dodental na zes maanden al zo "alarmerend" is. De teller staat al op 47.

Over heel 2017 kwamen volgens RSF 65 journalisten om en dat was het minst dodelijke jaar voor journalisten in veertien jaar tijd. “Om van dat al hier op uit te komen is echt verontrustend”, stelt Rebecca Vincent van RSF.

Volgens Press Gazette staat met de schietpartij op de Amerikaanse krant Capital Gazette in Maryland de teller op 40 gedode journalisten, negen burgerjournalisten en twee media ondersteunend personeel. Amerika staat plotseling in de top drie van landen waar de meeste slachtoffers vallen. Alleen in Afghanistan en Syrië vielen meer doden, respectievelijk elf en zeven.

“Het gebeurd niet langer alleen in landen die we zien als oorlogsgebied, het gebeurt overal. We kunnen in democratieën niet zelfvoldaan zijn”, aldus Vincent. “Persvrijheid neemt wereldwijd af.”

De slachtoffers van de recente schietpartij bij Capital Gazette zijn afgelopen weekend herdacht tijdens een wake, meldt de NOS. Naar aanleiding van de schietpartij treffen steeds meer nieuwsorganisaties veiligheidsmaatregelen

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.