NVJ compleet lid

— dinsdag 20 december 2016, 08:37 | 0 reacties, praat mee

Grote verschillen in cijfers aantal gedode journalisten

Grote verschillen in cijfers aantal gedode journalisten
Koca Sulejmanovic / EPA

Reporters Sans Frontières (RSF) meldt dat er tussen 1 januari tot 10 december 2016 74 journalisten zijn omgekomen. In 2015 meldde RSF nog dat er 101 journalisten waren omgekomen. Het is een groot verschil met de cijfers van journalistenorganisatie CPJ, die meldde maandag dat er 48 journalisten zijn omgekomen. Wel gaven ze aan dat er nog in 27 gevallen wordt onderzocht of het werkgerelateerd is. Laatste wijziging: 20 december 2016, 08:49

Om de verwarring nog groter te maken heeft een andere organisatie, The Press Emblem Campaign (PEC), zelfs aangegeven dat er dit jaar tot 14 december 144 journalisten zijn gedood in 31 landen. Het hoogste dodental in tien jaar. In hun verantwoording schrijven ze dat naast al hierboven genoemde termen ook technici en productiemedewerkers meetellen, maar beveiligingspersoneel en de incidentele media-activist en blogger buiten beschouwing te laten.

RSF geeft aan dit jaar andere criteria te hebben gebruikt. Naast journalisten zijn voor het eerst ook burgerjournalisten en media-medewerkers meegenomen in het overzicht. In een uitleg stelt RSF dat zij een steeds grotere rol spelen in de productie van nieuws en informatie, vooral in landen waar oorlog is of met autoritaire regimes, waar het moeilijk is om te werken door professionele journalisten.

Het is nog wachten op de definitieve lijst van de International Federation of Journalists (IFJ) en het International News Safety Institute (INSI). Ook deze organisaties houden een lijst met gedode journalisten bij. Bij de IFJ staat de teller op 112, INSI meldt dat 105 journalisten en vijf burgerjournalisten zijn omgekomen.

Bekijk meer van

RSF PEC INSI IFJ CPJ

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.