Grote verschillen in cijfers aantal gedode journalisten

Reporters Sans Frontières (RSF) meldt dat er tussen 1 januari tot 10 december 2016 74 journalisten zijn omgekomen. In 2015 meldde RSF nog dat er 101 journalisten waren omgekomen. Het is een groot verschil met de cijfers van journalistenorganisatie CPJ, die meldde maandag dat er 48 journalisten zijn omgekomen. Wel gaven ze aan dat er nog in 27 gevallen wordt onderzocht of het werkgerelateerd is.
Om de verwarring nog groter te maken heeft een andere organisatie, The Press Emblem Campaign (PEC), zelfs aangegeven dat er dit jaar tot 14 december 144 journalisten zijn gedood in 31 landen. Het hoogste dodental in tien jaar. In hun verantwoording schrijven ze dat naast al hierboven genoemde termen ook technici en productiemedewerkers meetellen, maar beveiligingspersoneel en de incidentele media-activist en blogger buiten beschouwing te laten.
RSF geeft aan dit jaar andere criteria te hebben gebruikt. Naast journalisten zijn voor het eerst ook burgerjournalisten en media-medewerkers meegenomen in het overzicht. In een uitleg stelt RSF dat zij een steeds grotere rol spelen in de productie van nieuws en informatie, vooral in landen waar oorlog is of met autoritaire regimes, waar het moeilijk is om te werken door professionele journalisten.
Het is nog wachten op de definitieve lijst van de International Federation of Journalists (IFJ) en het International News Safety Institute (INSI). Ook deze organisaties houden een lijst met gedode journalisten bij. Bij de IFJ staat de teller op 112, INSI meldt dat 105 journalisten en vijf burgerjournalisten zijn omgekomen.
Praat mee