— donderdag 29 oktober 2015, 12:18 | 0 reacties, praat mee

Sacharovprijs 2015 voor Raif Badawi

Georg Hochmuth / EPA

Het Europees Parlement (EP) heeft de Sacharovprijs dit jaar toegekend aan de Saudische blogger, schrijver en activist Raif Badawi. Hij zit al sinds 2012 gevangen voor het opstarten van een online discussieplatform rond politiek en religie.

Voor vermeende belediging van de islam werd Badawi veroordeeld tot duizend stokslagen, tien jaar gevangenisstraf en een boete van omgerekend 200.000 euro. Zijn vrouw en kinderen vluchtten naar Canada, dat de Badawi’s asiel heeft verleend.

Vanwege een sterk afgenomen gezondheid zag Saudi-Arabië tijdelijk af van de uitvoer van de lijfstraf, maar volgens Badadi’s vrouw Ensaf Haidar heeft ze uit betrouwbare bron gehoord dat de serie stokslagen binnenkort weer wordt hervat.

Met de Sacharovprijs wil het EP hernieuwde aandacht voor de situatie van Badawi. Er is internationaal al veel kritiek op Saudi-Arabië, dat nog tot eind dit jaar lid is van de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties. Dat lidmaatschap en de internationale kritiek heeft overigens niets opgeleverd voor de gevangen blogger. Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden. Meer bij Europees Parlement

Bekijk meer van

Saudi-Arabië Raif Badawi

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.