website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Sacharovprijs 2015 voor Raif Badawi

Lars Pasveer — Geplaatst op donderdag 29 oktober 2015, 12:18

Georg Hochmuth / EPA

Georg Hochmuth / EPA

Nieuws

Het Europees Parlement (EP) heeft de Sacharovprijs dit jaar toegekend aan de Saudische blogger, schrijver en activist Raif Badawi. Hij zit al sinds 2012 gevangen voor het opstarten van een online discussieplatform rond politiek en religie.

Voor vermeende belediging van de islam werd Badawi veroordeeld tot duizend stokslagen, tien jaar gevangenisstraf en een boete van omgerekend 200.000 euro. Zijn vrouw en kinderen vluchtten naar Canada, dat de Badawi’s asiel heeft verleend.

Vanwege een sterk afgenomen gezondheid zag Saudi-Arabië tijdelijk af van de uitvoer van de lijfstraf, maar volgens Badadi’s vrouw Ensaf Haidar heeft ze uit betrouwbare bron gehoord dat de serie stokslagen binnenkort weer wordt hervat.

Met de Sacharovprijs wil het EP hernieuwde aandacht voor de situatie van Badawi. Er is internationaal al veel kritiek op Saudi-Arabië, dat nog tot eind dit jaar lid is van de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties. Dat lidmaatschap en de internationale kritiek heeft overigens niets opgeleverd voor de gevangen blogger. Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden. Meer bij Europees Parlement

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.