— donderdag 6 juni 2019, 10:26 | 0 reacties, praat mee

RPO: dertien varianten van ‘landelijke regiozender’ NPO 3

RPO

De Regionale Publieke Omroep (RPO) juicht plannen toe om NPO 3 te transformeren tot een regiozender. Er moeten dan wel dertien versies van NPO 3 komen, vindt RPO-bestuurder Gerard Schuiteman: elke regionale omroep moet NPO 3 kunnen inrichten voor de lokale doelgroep.

“Gezamenlijk vormen de dertien versies weer een landelijk net en daarop kunnen ook programma’s van de landelijke omroep uitgezonden worden. De vraag is nog wel hoe de financiering ervan gaat plaatsvinden”, aldus Schuiteman.

Minister Slob verschaft - naar verwachting volgende week - in een mediabrief meer duidelijkheid over de plannen. Dan zal de RPO bezien of de plannen “echt goed uitpakken”. Volgens Schuiteman tonen de regioblokken die op NPO 2 worden uitgezonden aan dat er vraag is naar regionale programma’s op een landelijk kanaal.

In de gelekte plannen voor de publieke omroep wordt onder meer reclame tot 20 uur afgeschaft. Op de radio blijft reclame de hele dag mogelijk.

De reacties op dit voornemen zijn verdeeld: “Door het fors beperken van de Ster-reclame op tv en online wordt de omroep nog sterker afhankelijk van de politiek als subsidieverstrekker”, aldus algemeen-secretaris Thomas Bruning van de NVJ.

Minder reclameinkomsten moeten vanuit de overheid gecompenseerd worden, vindt de FNV met een verwijzing naar miljoenenbezuinigingen over de laatste jaren.

“In de afgelopen jaren is met meerdere bezuinigingsrondes gebleken dat de politiek geen betrouwbare partner is geweest voor de publieke omroep. Daarbij wordt de NPO ook in dit plan opnieuw geconfronteerd met een bezuinigingsopdracht, in een tijd dat de journalistiek al enorm onder druk staat. Juist in deze tijd moeten de kerntaken van de omroep overeind blijven en daarvoor is continuïteit van inkomsten van groot belang”, aldus de vakbond.

Bekijk meer van

Regionale Publieke Omroep

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.