— woensdag 31 augustus 2016, 09:20 | 3 reacties, praat mee

Plannen Regionale Publieke Omroep op de tocht

ANP

Het plan voor een nieuwe landelijke Regionale Publieke Omroep (RPO) kan op steeds minder steun rekenen van de regionale omroepen zelf. Acht omroepen zien het plan - met fikse bezuinigingsopdracht - van staatssecretaris Dekker niet meer zitten.

Vijf omroepen hebben nog wel oren naar de samenwerking, waarin volgens hen de journalistieke onafhankelijkheid voldoende is gewaarborgd. Binnen de voorstellen voor een RPO zouden bepaalde dubbelingen op het gebied van bestuur, administratie en faciliteiten vermeden kunnen worden, maar houden omroepen hun individuele vrijheid.

Tegenover BNR Nieuwsradio stellen bronnen dat de acht omroepen die de RPO-plannen afwijzen voor hun zelfstandigheid vrezen. Dekker zou hebben voorgesteld alle omroepen een stichtingsvorm zonder wettelijke taken om te vormen. Omroepbazen denken dat zonder wettelijke basis de regionale omroepen nog slechts een uitvoeringsorgaan van de RPO worden.

Dekker zou de wijzigingen alleen willen doorvoeren als er een meerderheid van de omroepen voor is. In de huidig verhoudingen is zo’n meerderheid er dus niet. De voorgestelde vorming van een RPO moet de regionale omroepen in staat stellen de bezuinigingsopdracht van het kabinet van 17 miljoen euro te halen. Dekker stelde die bezuiniging al eens uit. De regionale omroepen stuurden meerdere brandbrieven over de haalbaarheid van de plannen.

In het radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 zei NVJ-omroepsecretaris René Roodheuvel gisteravond dat Dekker een zwalkend beleid voert rond regionale omroepen.

Praat mee

3 reacties

Flip Feij, 31 augustus 2016, 15:27

Het lijkt me redelijk essentieel voor dit bericht om te weten welke omroepen voor en welke tegen zijn. Niet dat altijd de meeste stemmen gelden, maar is het de Randstad versus de periferie? Ik lees het nergens.

Flip Feij, 31 augustus 2016, 16:03

Zoals zo vaak, biedt de bond uitsluitsel:

http://tinyurl.com/he8stya

Het schisma loopt dus dwars door Randstad en periferie heen. Heftig.

Herman Spinhof, 1 september 2016, 16:30

In antwoord op Flip Feij:
De redacties van vijf regionale omroepen vrezen kaalslag als de hervorming van de regionale media niet doorgaat. In een open brief doen de ondernemingsraden van RTV Noord-Holland, RTV Rijnmond, RTV Noord, RTV Utrecht en Omroep Flevoland een dringend beroep op staatssecretaris Sander Dekker om vast te houden aan de fusieplannen. De overige 8 van de 13 omroepen vrezen kaalslag door de buizigingsplannen ....

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.