Regionale Publieke Omroep (RPO) in 2017 van start

De dertien regionale omroepen gaan hun administratieve taken samenbrengen in een nieuw te vormen organisatie, de Regionale Publieke Omroep (RPO). De gedeelde administratie maakt de RPO verantwoordelijk voor centraal beheer van personeel, financiën en techniek. De nieuwe structuur moet de opgelegde bezuiniging van 17 miljoen euro opvangen.
De afspraken tussen koepelorgansiatie ROOS en staatssecretaris Dekker zijn naar de Tweede Kamer gestuurd. Gehoopt wordt dat door de kostenbeparing ruimte overblijft voor kwalitatief goede programma’s en investeringen in nieuwe media. Over de plannen voor het ineenschuiven van afdelingen is het nodige te doen.
De Raad voor Cultuur had kritiek op de hiërarchische laag die zou worden toegevoegd. Het zou vertraging in de besluitvorming opleveren, iets dat ROOS bestrijdt. ROOS stelde in mei dat het de bezuiniging wil doorvoeren met zo min mogelijke impact op de programma’s. Staatssecretaris Dekker noemt dat de beste route:
“De regionale omroep heeft een hele belangrijke functie, omdat het nieuws om de hoek of in je buurt wordt verteld. Vanuit een eigen regionale identiteit. Dat mag niet verdwijnen en daarom waardeer ik de keuze die er wordt gemaakt. Door te snijden in bestuurslagen kan geinvesteerd worden in programma’s”, aldus de staatssecretaris.
De veranderingen en inrichting van de nieuwe organisatie moeten volgend jaar zijn afgerond en gaan in met ingang van 2017. Dekker en ROOS blijven gedurende dit proces in gesprek over de concrete uitwerking van de plannen.
Praat mee