— woensdag 4 november 2020, 09:22 | 0 reacties, praat mee

Rotterdamse docent bedreigd om gebruik spotprent in lessen over meningsvrijheid

De winnende Inktspotprent van Joep Bertrams staat centraal in bedreigingen van een docent aan het Emmauscollege in Rotterdam.

Een docent van het Emmauscollege in Rotterdam is bedreigd vanwege een spotprent die in een lokaal hing. Het betreft de prijswinnende Inktspotprijs-cartoon van Joep Bertrams, die werd gebruikt in lessen over vrijheid van meningsuiting. Het Openbaar Ministerie en de politie nemen de bedreigingen uiterst serieus.

Een foto van de spotprent in het lokaal werd gedeeld op Instagram en kreeg veel reacties, meldde GeenStijl gisteren.

De schoolleiding zegt dat elke context op de gedeelde foto is verdwenen en onderdeel was van een discussie over de vrijheid van meningsuiting en de moord op de Franse docent Samuel Paty. Die werd 16 oktober op straat in zijn woonplaats Conflans-Sainte-Honorine onthoofd door een 18-jarige Tsjetseense terrorist, nadat Paty in lessen cartoons van Charlie Hebdo had besproken.

De school stelt in een verklaring dat de bedreigingen onacceptabel zijn.

De cartoon in kwestie werd door Bertrams gemaakt naar aanleiding van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.  In de rauwe tekening steekt een onthoofd lichaam alsnog een tong uit naar de moordenaar: het vrije woord is ontsterfelijk.

Vijf jaar na de aanslag op de Charlie Hebdo-redactie, waarbij twaalf doden vielen, is deze vrijheid wankel: er zijn nieuwe taboes ontstaan en ook de onvoorwaardelijke #jesuischarlie lijkt bekoeld.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.