word studentlid

— woensdag 4 november 2020, 09:22 | 0 reacties, praat mee

Rotterdamse docent bedreigd om gebruik spotprent in lessen over meningsvrijheid

Rotterdamse docent bedreigd om gebruik spotprent in lessen over meningsvrijheid
De winnende Inktspotprent van Joep Bertrams staat centraal in bedreigingen van een docent aan het Emmauscollege in Rotterdam.

Een docent van het Emmauscollege in Rotterdam is bedreigd vanwege een spotprent die in een lokaal hing. Het betreft de prijswinnende Inktspotprijs-cartoon van Joep Bertrams, die werd gebruikt in lessen over vrijheid van meningsuiting. Het Openbaar Ministerie en de politie nemen de bedreigingen uiterst serieus. Laatste wijziging: 4 november 2020, 09:28

Een foto van de spotprent in het lokaal werd gedeeld op Instagram en kreeg veel reacties, meldde GeenStijl gisteren.

De schoolleiding zegt dat elke context op de gedeelde foto is verdwenen en onderdeel was van een discussie over de vrijheid van meningsuiting en de moord op de Franse docent Samuel Paty. Die werd 16 oktober op straat in zijn woonplaats Conflans-Sainte-Honorine onthoofd door een 18-jarige Tsjetseense terrorist, nadat Paty in lessen cartoons van Charlie Hebdo had besproken.

De school stelt in een verklaring dat de bedreigingen onacceptabel zijn.

De cartoon in kwestie werd door Bertrams gemaakt naar aanleiding van de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.  In de rauwe tekening steekt een onthoofd lichaam alsnog een tong uit naar de moordenaar: het vrije woord is ontsterfelijk.

Vijf jaar na de aanslag op de Charlie Hebdo-redactie, waarbij twaalf doden vielen, is deze vrijheid wankel: er zijn nieuwe taboes ontstaan en ook de onvoorwaardelijke #jesuischarlie lijkt bekoeld.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.