— donderdag 5 november 2020, 10:33 | 0 reacties, praat mee

Rotterdamse docent die Bertrams-spotprent als lesmateriaal gebruikte duikt onder

De winnende Inktspotprent van Joep Bertrams uit 2015 staat centraal in bedreigingen van een docent aan het Emmauscollege in Rotterdam.

De docent aan het Rotterdamse Emmauscollege, die een spotprent van Joep Bertrams gebruikte voor lessen over de vrijheid van meningsuiting en daarop werd bedreigd, is inmiddels ondergedoken. Dat meldt RTL Nieuws.

Een foto van de spotprent in het lokaal werd gedeeld op Instagram en lokte veel reacties uit. De docent zou leerlingen met een islamitische achtergrond hebben proberen uit te leggen dat het in de Bertrams-cartoon niet Mohammed is afgebeeld, maar een jihadist. Dat verschil werd niet begrepen.

De tekening hangt er bovendien al vijf jaar, meldt NRC, maar werd actueel na de vijfde verjaardag van de aanslag op het Charlie Hebdo-redactie en de moord op de Franse docent Samuel Paty. Die werd 16 oktober op straat in zijn woonplaats Conflans-Sainte-Honorine onthoofd door een 18-jarige Tsjetseense terrorist. Paty had in lessen cartoons van Charlie Hebdo besproken.

De politie neemt de bedreiging zeer serieus en doet digitale recherche om te achterhalen waar de bedreigingen vandaan komen.

Het Emmauscollege zegt dat de tekening volledig uit context is gehaald. Leerlingen zeggen in het AD dat de tekening niet in de klas had moeten hangen. “De leraar kende misschien de context, maar wij niet. Ik vind dat hij terecht moet worden gewezen door de school”, aldus een havo-scholier.

Bekijk meer van

Joep Bertrams Charlie Hebdo

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.