word actief nvj klein

— donderdag 22 september 2022, 10:05 | 0 reacties, praat mee

Podcasters Gijrath/De Vlieger diep door stof na corruptiebeschuldiging Van Dissel

Februari 2022: Jaap van Dissel spreekt met de verzamelde pers, voorafgaand aan een Kamerdebat over coronamaatregelen. | ANP

Podcasters Yves Gijrath en Erik de Vlieger hebben onder het dreigement van juridische stappen hun beschuldiging aan het adres van infectioloog Jaap van Dissel ingetrokken. Het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, waar Van Dissel directeur is, eiste publieke excuses nadat de twee stelden dat Van Dissel tonnen had gekregen van een stichting met een financieel belang rond coronatestfaciliteiten. Laatste wijziging: 22 september 2022, 10:11

Gijrath en De Vlieger brachten het gerucht in omloop dat Van Dissel 750 duizend euro had ontvangen van een stichting die fysieke corona-teststraten en de digitale omgeving rondom tests hielp opzetten.

De podcasters moeten nu diep door het stof. Gijrath zegt in de Volkskrant dat de twee “een rotgevoel hebben” dat de suggestie is gewekt dat Van Dissel schuldig was aan corruptie. Ze zeggen “op een ongelooflijke manier bezwendeld te zijn” met vals bewijsmateriaal.

Gijrath zegt dat ze zorgvuldiger hadden moeten zijn en de informatie hadden moeten toetsen bij Van Dissel. Hij overweegt een persoonlijke excuusbrief aan Van Dissel te schrijven.

Dat Van Dissel van deze stichting met een financieel belang geld had ontvangen, was eerder al door meerdere media ontkracht. Een opgevoerd bankafschrift dat de betaling zou bewijzen zat vol fouten, onder meer in ontbrekende vormgeving, de tenaamstelling van de rekening en de spelling van het adres van de Rabobank in Utrecht.

Toen reguliere media de beschuldigingen van Gijrath en De Vlieger weigerden te brengen, werd het gerucht en het ‘bankafschrift’ via Forum voor Democratie in de Tweede Kamer en het opinieprogramma Ongehoord Nieuws versterkt.

Bekijk meer van

RIVM Jaap van Dissel

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.