— donderdag 24 september 2020, 09:51 | 0 reacties, praat mee

Nieuwsuur-hoofdredacteur Oranje zet conflict RIVM over mondkapjesrichtlijn in perspectief

Een mondkapjesplicht (op de gang) bij een Amersfoortse school bracht een actiegroep op de been | Jeroen Jumelet / ANP

Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje heeft in een Twitter-draad een overzicht gegeven hoe hun berichtgeving rond de zogeheten mondkapjesrichtlijn tot stand kwam. Deze richtlijn werd onlangs door het RIVM aangepast.

Maandenlang stelde RIVM in de richtlijnen voor de ouderenzorg dat mondkapjes ‘niet nodig’ zijn als er maar kort contact is met coronapatienten. Vorige maand werd dat advies geschrapt en werden mondkapjes juist ‘noodzakelijk’ bij dergelijk kort contact.

Volgens Nieuwsuur was het eerste advies, waar hulpverleners zich van begin af onveilig bij voelden, ingegeven door schaarste. Het RIVM zou daarmee onnodig gebruik willen voorkomen. “Zaterdag besloot het RIVM ineens, zonder ons in te lichten, een aanvullende verklaring uit”, schrijft Oranje.

In de nieuwe verklaring werd Nieuwsuurs berichtgeving dat schaarste achter het originele advies zat een ‘onjuist motivatie’ genoemd.

“Niet Nieuwsuur legde de relatie met schaarste, maar het RIVM zelf, samen met een ‘zeer klein’ besmettingsrisico, wat niet is onderbouwd. En zo is het ook door ons gemeld. Het leidde af van de kernvraag: wat was/is de wetenschappelijke basis voor de richtlijn?”, aldus Oranje.

In het recente debat over het gevoerde coronabeleid werd toegegeven dat het beter was geweest de zorgkoepels in te lichten over de aangepaste richtlijn, stelt Oranje. “Premier Rutte onderstreepte deze relatieve bijzaak. Maar de kernvraag (waar was de richtlijn op gebaseerd) blijft onbeantwoord”, aldus Oranje.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.