training eu starters

— donderdag 24 september 2020, 09:51 | 0 reacties, praat mee

Nieuwsuur-hoofdredacteur Oranje zet conflict RIVM over mondkapjesrichtlijn in perspectief

Een mondkapjesplicht (op de gang) bij een Amersfoortse school bracht een actiegroep op de been | Jeroen Jumelet / ANP

Nieuwsuur-hoofdredacteur Joost Oranje heeft in een Twitter-draad een overzicht gegeven hoe hun berichtgeving rond de zogeheten mondkapjesrichtlijn tot stand kwam. Deze richtlijn werd onlangs door het RIVM aangepast. Laatste wijziging: 5 oktober 2020, 11:37

Maandenlang stelde RIVM in de richtlijnen voor de ouderenzorg dat mondkapjes ‘niet nodig’ zijn als er maar kort contact is met coronapatienten. Vorige maand werd dat advies geschrapt en werden mondkapjes juist ‘noodzakelijk’ bij dergelijk kort contact.

Volgens Nieuwsuur was het eerste advies, waar hulpverleners zich van begin af onveilig bij voelden, ingegeven door schaarste. Het RIVM zou daarmee onnodig gebruik willen voorkomen. “Zaterdag besloot het RIVM ineens, zonder ons in te lichten, een aanvullende verklaring uit”, schrijft Oranje.

In de nieuwe verklaring werd Nieuwsuurs berichtgeving dat schaarste achter het originele advies zat een ‘onjuist motivatie’ genoemd.

“Niet Nieuwsuur legde de relatie met schaarste, maar het RIVM zelf, samen met een ‘zeer klein’ besmettingsrisico, wat niet is onderbouwd. En zo is het ook door ons gemeld. Het leidde af van de kernvraag: wat was/is de wetenschappelijke basis voor de richtlijn?”, aldus Oranje.

In het recente debat over het gevoerde coronabeleid werd toegegeven dat het beter was geweest de zorgkoepels in te lichten over de aangepaste richtlijn, stelt Oranje. “Premier Rutte onderstreepte deze relatieve bijzaak. Maar de kernvraag (waar was de richtlijn op gebaseerd) blijft onbeantwoord”, aldus Oranje.

Bekijk meer van

RIVM Nieuwsuur Joost Oranje corona

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.