website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Reorganisatie van -25 fte bij HMC definitief; investeringen ook

Dolf Rogmans — Geplaatst in dagblad op donderdag 17 mei 2018, 15:01

Nieuws De redactie van de HMC-bladen wordt per 1 september met 25 fte ingekrompen tot 160 fte. De redactie heeft deze week met het plan ingestemd. In november was al duidelijk dat het die kant op zou gaan en dat een dreigende reductie met 45 mensen was afgewend.

Inmiddels zijn al 18 van de 25 journalisten die weg moeten via natuurlijk verloop vertrokken. Voor 1 september vervallen er zodoende nog 7 banen, laat hoofdredacteur Hugo Schneider weten.

De fte-reductie maakt deel uit van een omvangrijk plan om de krant en de digitale uitingen te veranderen. Begin mei is al het aantal edities van de HMC-bladen (Noordhollands Dagblad, IJmuider Courant, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander) teruggebracht van 16 naar 12.

Dat geeft de verkleinde redactie lucht om meer aan verdieping te doen en minder tijd te besteden aan klein nieuws. Ook krijgen de abonnees er vanaf 1 juni twee bijlagen bij: op dinsdag over duurzaamheid en op woensdag over gezondheid. De krant bestaat dan elke dag uit 3 katernen.

Begin september wordt de zaterdagse bijlage Plus vernieuwd. Op 1 november volgt dan een nieuwe vormgeving van de hele krant. Volgend jaar komt er een nieuw zaterdagmagazine en deze zomer worden bovendien de site, de app en de digitale krant vernieuwd.

Bij de inkrimping is er voor gekozen de regio-redacties zoveel mogelijk te ontzien. Vooral de centrale redactie wordt ingekrompen. Ook de sportredactie is kleiner dan voorheen. Dat kan doordat de regionale en algemene sportredacties zijn samengevoegd en er meer met freelancers wordt gewerkt.

Schneider wil binnenkort de hoofdredactie uitbreiden naar drie personen. Hij doet het nu samen met Gerben van ‘t Hek, maar dat is te zwaar. “Ik zou graag een vrouw in de hoofdredactie opnemen. Ik zoek een kandidaat die de potentie heeft hoofdredacteur te worden. Als ik dan stop heeft de redactie tegen die tijd de keus uit twee goede kandidaten”, aldus Schneider.

Wat Schneider betreft wordt daarmee een zeer onrustige periode van twee jaar afgesloten. Onder de vorige TMG-directie dreigde een meer dan forse sanering van de redactie en sneuvelden in die strijd drie leden van de hoofdredactie. Met de nieuwe directie is zowel de bezuiniging als de investering beklonken.

De HMC-kranten blijven gebruik maken van artikelen uit de Telegraaf. Naar samenwerking met De Limburger en NRC, beide ook onderdeel van Mediahuis, en de Vlaamse kranten van de uitgever wordt gekeken. Voor echte samenwerking zijn echter nog geen concrete plannen.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.