Kritiek op reorganisatieplannen TMG

Er is met verbijstering gereageerd op de reorganisatieplannen van TMG. "We laten dit zeker niet zomaar gebeuren', aldus Michiel van den Busken, voorzitter van de ondernemingsraad (or) in het Noordhollands Dagblad.
Bij de regionale kranten van de Telegraaf Mediagroep (TMG) verdwijnen 45 van de 185 journalistieke banen. Dat is onderdeel van een plan van TMG, om negentig miljoen euro te besparen. De directie bracht het nieuws op oudejaarsdag in de namiddag naar buiten.
Het tijdstip waarop de directie het personeel per e-mail op de hoogte heeft gebracht heeft Van den Busken geschokt. “Als or hebben we de directie nog laten weten dat we in de laatste week van december geen stukken meer verwachtten. Dan komt er op Oudejaarsdag om half vijf in de middag toch een adviesaanvraag binnen. Eentje die niet eens ondertekend is. De directie komt er zelf niet eens voor uit haar stoel.”
Van den Busken vermoedt dat de regionale tak, oftewel Holland Media Combinatie (HMC), ’geslachtofferd wordt’ om het nieuwe online-videoplatform Telegraaf VNDG te ‘sponsoren’.
Door de redacties van De Telegraaf, de regionale bladen en Metro in één organisatie onder te brengen wil de directie op personeelskosten besparen. Dat dit ten koste gaat van de journalisten van HMC is een hard gelag, aldus de or-voorzitter. “We hebben recent een reorganisatie achter de rug waarbij we al vijftien man hebben ingeleverd. Dit is een doodssteek. Eigenlijk schrijft TMG hiermee de regionale bladen af.”
Ook bij de redactieraad van de regionale kranten hoor je die geluiden. Voorzitter Peter Schat: “Daarnaast zijn we geschrokken dat als een duveltje uit een doosje de functie van directeur journalistiek weer wordt opgediend. Om de redactionele samenwerking tussen de verschillende titels goed te laten verlopen en het journalistieke belang binnen de directie te waarborgen. Maar dit plan is echt in strijd met de journalistieke onafhankelijkheid van onze redacties. We dachten dat dit al een gepasseerd station was. Ook hierover is het laatste woord nog niet gesproken.”
De vraag is of je moet willen dat de regionale redacties met een kleine bezetting gaan werken. De journalisten zelf, die volgens Peter Schat ’volkomen van de kaart’ zijn, vrezen dat dit ten koste gaat van de ’waakhondfunctie’ van de regionale pers. Van den Busken: “Het is een illusie dat we met dit plan nog in de haarvaten van de samenleving aanwezig kunnen zijn. Terwijl dat nu juist een van onze grote waardes is.”
Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) is verrast. Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ, is duidelijk op Twitter: accepteer dit niet!
Tijd voor een eigenaar met meer visie en liefde voor (regionale) journalistiek #tmg @nvj advies is kort: accepteer dit niet! https://t.co/y11hfSi1Ii
— thomas bruning (@thomasbruning) December 31, 2016
Praat mee