— vrijdag 24 november 2017, 10:21 | 0 reacties, praat mee

HMC-kranten akkoord met reorganisatie; 25 journalistieke banen weg

ANP / Jeroen Jumelet

De regiokranten van de Holland Media Combinatie – de regionale tak van de Telegraaf Media Groep (TMG) – accepteren dat er op termijn 25 journalistieke banen verdwijnen. Dat meldt Het Parool. De uitgeverij kondigde in januari aan dat er 45 van de 185 redactionele banen bij kranten als het Noordhollands Dagblad, het Haarlems Dagblad en De Gooi- en Eemlander geschrapt zouden worden. De reorganisatie was onderdeel van een plan om in totaal 90 miljoen euro te besparen bij TMG. Laatste wijziging: 24 november 2017, 12:28

Op de plannen kwam veel kritiek, ook omdat de OR van HMC deze op oudjaarsdag onder de neus kreeg. Het gevoel heerste dat de regionale mediatak geslachtofferd werd “om het nieuwe online kanaal Telegraaf VNDG te sponsoren”. Daarop volgden onder andere demonstraties voor het redactiegebouw in Alkmaar en een motie van wantrouwen tegen toenmalig HMC-hoofdredacteur Arjan Paans, die nu hoofdredacteur is van gratis dagblad Metro.

De reorganisatie kwam hierna op een laag pitje te staan door de overname van TMG door Mediahuis. Met ingang van juli de reorganisatieplannen opnieuw doorgelicht. Daarbij werden ook de werknemers van de kranten gehoord. Uiteindelijk werd eind oktober besloten dat er 150 banen verdwijnen, waarvan 25 journalistieke. “Iedereen is zich er altijd van bewust geweest dat er gesneden moest worden om op een goede manier verder te kunnen”, verklaart OR-voorzitter Michiel van den Busken tegenover Het Parool. “In de operatie die sinds juli tot stand is gekomen, is alles voor zover ik gezien heb harmonieus en op een effectieve manier gegaan.”

Naast het verdwijnen van 25 banen wordt ook het aantal verschillende edities van de kranten teruggebracht. Waar dat er nu nog zestien zijn, worden dat er acht tot tien. De banen moeten verdwijnen in 2019 en 2020. Van den Busken: “Het blijft een ingrijpende operatie die we kritisch zullen volgen. Het ziet er echter naar uit dat de tijd wordt genomen en ontslagenen op een sociale manier naar ander werd worden begeleid.”

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.