data als kans

— vrijdag 14 augustus 2015, 15:00 | 1 reactie, praat mee

Kritiek op rapport van Stichting ROOS

UPDATE De Raad voor Cultuur is kritisch over het rapport 'Het nieuwe publieke regionale mediabedrijf: betrokken en betrouwbaar' van Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS), meldt de raad in een advies aan staatssecretaris Dekker. ROOS pleit in haar voorstel voor een nieuw bestuursmodel met een vijfkoppige directie en met vijf clusters van regionale omroepen met eigen directies en raden van toezicht. Hierdoor wordt een hiërarchische laag toegevoegd. Volgens de raad veroorzaakt dit meer bestuurlijke drukte, meer vergader- en overlegtijd en daarmee vertraging in de besluitvorming. De raad concludeert ook dat ROOS te weinig oog heeft voor samenwerking met lokale publieke en private mediapartijen, zoals regionale dagbladen. De raad ziet juist een gezamenlijke toekomst voor de publieke regionale en lokale omroepen. De raad is wat betreft televisieprogrammering voorstander van het venstermodel zoals dat gehanteerd wordt bij de BBC. De regionale nieuwsprogramma’s zijn daar gekoppeld aan het BBC News uit Londen. Voor Nederland zou dit betekenen dat bij een aantal NOS-Journaals een regionaal journaal wordt geplaatst. Voor radio kiest de raad voor het Vlaamse model. Hier zijn de regionale omroepen in de nationale zender Radio 2 geïntegreerd. Op de belangrijkste uren wordt in iedere regio een eigen journalistiek programma uitgezonden. Minder druk beluisterde uren worden centraal geproduceerd. Stichting ROOS heeft inmiddels gereageerd op de kritiek van de raad. 'Wat de Raad voor Cultuur voorstelt is een kopie van het Hilversumse NPO-model, met een landelijk bestuur dat geen enkele binding met de regionale mediabedrijven heeft. Dat is ons teveel een ivorentoren-model,' aldus Jack de Vries, voorzitter van ROOS. Met de oproep van de raad tot nauwe samenwerking met andere mediaorganisaties is het ROOS-bestuur het wel eens. De regionale omroepen werken met de NOS aan een gezamenlijk nieuwsprogramma met landelijk/internationaal nieuws aangevuld met een regionaal bulletin. Met de lokale omroepen zijn er verspreid over het land al talloze samenwerkingen waardoor content en kennis worden gedeeld. Met de kranten wil de regionale omroep ook graag samenwerken, maar vooralsnog lijkt het erop dat dit niet wederzijds is, aldus Stichting ROOS. Laatste wijziging: 17 augustus 2015, 10:35

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Flip Feij, 15 augustus 2015, 12:49

Zo’n landelijke raad over een regionale voorziening laten adviseren (vanuit Hilversums perspectief), het is helemaal terug in de vorige eeuw. Maar ja, dán hadden de omroepen de decentrale bekostiging maar moeten koesteren en de kleintjes (Groningen, Friesland, Drenthe, Flevoland, Zeeland) beter moeten faciliteren.
Vijf clusters met vijf directeuren afwijzen is geen kunst, daar kan niemand tegen zijn. Maar ik lees geen woord over waar het directiewerk uit bestaat. Is de volgende stap de afschaffing van de commissarissen des konings? Van mij mag het, maar sommigen zijn toch echt van belang voor de regionale identiteit die buiten de Randstad meer waarde heeft.
De clustering luidt het betreurenswaardige eind in van een samenbindende voorziening van formaat, maar wie bekommert zich nog om zoiets ouderwets? Een handjevol Friezen misschien, maar die zijn niet te verstaan.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.