NVJ compleet lid

— dinsdag 18 januari 2022, 10:59 | 0 reacties, praat mee

Petities om behoud kijk- en luistergeld BBC

Petities om behoud kijk- en luistergeld BBC
Staatssecretaris van Cultuur Nadine Dorries verdedigde gisteren in het Britse parlement het besluit het kijk- en luistergeld op te heffen | Parliamentary Recording Unit / AFP

In Groot-Brittannië zijn meerdere petities gestart om de Johnson-regering op andere gedachten te brengen wat betreft afschaffing van de license fee, het Britse kijk- en luistergeld. De Britse staatssecretaris voor Cultuur Nadine Dorries wil dit financieringsmodel per 2027 opheffen, het fundament onder de BBC. Laatste wijziging: 18 januari 2022, 11:08

In 2027 start de nieuwe concessieperiode van de publieke omroep. Tot 2024 moet de BBC het als het aan Dorries ligt ook stellen zonder inflatiecorrectie, wat de BBC naar schatting zo’n 2 miljard pond zal kosten. Vanaf dat moment mag het kijk- en luistergeld tot afschaffing nog enkel licht stijgen. Tegen 2027 moet er dan een nieuw financieringsmodel liggen.

Na de bekendwording van het voornemen van de Johnson-regering werden diverse petities gestart om de license fee te behouden. Er zijn er minstens drie, waarbij die op Change.org de grootste is.

“We naderen de honderdste verjaardag van de BBC, een monumentale prestatie in een tijdperk van streaming en overvol aanbod. Andere landen kijken - terecht - met jaloezie naar onze publieke zender”, schrijven de opstellers. Ze vrezen dat andere vormen van financiering meer invloed voor de regering betekent en dat producties achter een betaalmuur verdwijnen, onbereikbaar voor mensen die het niet kunnen betalen.

Deze sentimenten worden ook herhaald in petities op Megaphone (“De BBC is meer dan een licentie”) en Campaign for the Arts.

De laatste petitie (zo’n 38 duizend ondertekenaars op het moment van schrijven) wijst op het feit dat Dorries wel een inflatiecorrectiestop en het einde van de kijk- en luistergelden afkondigde, maar geen alternatieve financiering heeft voorgesteld. Ook heeft de BBC door krimpende budgetten de afgelopen tien jaar al 15 procent aan budget ingeleverd, klagen de opstellers.

Ze roepen Dorries op de aanvallen op de BBC te staken.

Bestuursvoorzitter Richard Sharp van de BBC stelde in een interview op BBC Radio 4 dat hij de plannen uit de zondagskranten moest vernemen. De BBC zou overdonderd zijn door het nieuws, meldt de Guardian.

Bekijk meer van

Nadine Dorries BBC

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.