mgm nvj maart

— donderdag 11 mei 2023, 17:11 | 2 reacties, praat mee

Redactie van De Telegraaf zegt vertrouwen op in directie

Redactie van De Telegraaf zegt vertrouwen op in directie

In een tumultueuze vergadering heeft de redactie van De Telegraaf donderdag het vertrouwen opgezegd in de directie. Deze was aanwezig om de voordracht van Kamran Ullah en Esther Wemmers te verdedigen als nieuw hoofdredactioneel duo. Laatste wijziging: 12 mei 2023, 09:16

Tegen deze benoeming was eerder al verzet gerezen: ‘De directie van Media Huis Nederland heeft zich niets aangetrokken van een negatief advies inzake de benoeming van twee nieuwe hoofdredacteuren’, schrijft de redactie in een motie.

Die motie werd donderdag met meerderheid van stemmen aangenomen.

‘Amateuristische en schadelijke wijze’
Tegen de voorgenomen benoeming bestond zoals gezegd al langer bezwaar binnen de redactie. Vooral tegen de aanstelling van Esther Wemmers heerste verzet. Ze zou te veel onderdeel zijn van het ancien regime van de niet overal geliefde hoofdredacteur Paul Jansen.

Daarnaast zou ze volgens aanwezigen niet gekwalificeerd zijn voor de baan. De redactie stoorde zich bovendien ook aan de ‘onfatsoenlijke’ omgang met waarnemend hoofdredacteur Wim Hoogland. Stemmen gingen om hem te handhaven in de hoofdredactie.

‘De redactie is van mening dat de directie op amateuristische en schadelijke wijze heeft gehandeld’ en dat was vervolgens voldoende reden om het vertrouwen op te zeggen.’

De redactieraad van De Telegraaf voerde aan het eind van donderdag gesprekken met directeur Rien van Beemen, die de benoeming handhaaft.

Welke consequentie deze motie zal hebben is niet duidelijk. Waarnemers op de redactie laten weten dat de directie de motie naast zich neer kan leggen en de benoeming kan doorzetten. Anderen wijzen erop dat het conflict ‘een zwerende wond’ blijft als partijen geen concessies doen.

‘Het is een machtsstrijd: wie heeft de langste: de directie of de redactie.’ De redactie gaf eerder aan tot onorthodoxe middelen te willen overgaan om inspraak gehonoreerd te krijgen. Op de redactie werd eerder geopperd om de betaalmuur tijdelijk weg te halen uit protest.

Van Beemen reageerde niet op het verzoek van Villamedia om commentaar. Tegenover NRC zegt Van Breemen dat de negatieve ‘kwalificaties’ uit eerdere berichtgeving van Villamedia ‘heel onterecht’ zijn. Jansen zegt tegen de krant dat het ‘antwoord ontkennend was’ toen hij aan de redactieraad vroeg of er sprake was van een angstcultuur op de redactie. Toen erop werd aangedrongen om de term ‘angstcultuur’ niet op te nemen in e-mails, is dat ‘een eigen leven leiden’, stelt Jansen tegenover NRC.

Lees ook: Redactie Telegraaf boos over doorzetten benoeming hoofdredactie: ‘We gaan de directie zo hard mogelijk raken’

Bekijk meer van

De Telegraaf

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

modscholten, 12 mei 2023, 17:37

Helemaal terechte beslissing van Rien van Beemen. Adviezen van de reactieraad wegen iets zwaarder dan bij een gemiddelde werknemersorgaan vanwege de unieke positie die de pers inneemt, maar daar blijft het ook wel bij. Directie is volledig bevoegd dit advies naast zich neer te leggen om redenen die hen bekend zijn. 

En een beetje directeur wordt niet warm of koud van dreigementen van een ‘zwerende wond’.  Het weghalen van de betaalmuur heeft wel impact, maar dan vooral voor de betreffende werknemer die op staande voet ontslagen zal worden


M. Scholten

jos van noord, 15 mei 2023, 16:02

Tot mijn immense genoegen heb ik mogen constateren dat mijn eigenzinnige prachtkrant de afgelopen dagen in volle glorie is verschenen, zoals dat hoort. Ik had ook niet anders verwacht. De directie heeft begrip en dat is altijd een mooi ding. Ziezo. Klaar. Nu weer spraakmakende columns en nieuwzen brengen in plaats van heel eventjes nieuws te zijn.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.