data als kans

— maandag 24 januari 2022, 15:20 | 1 reactie, praat mee

Vijftien maanden cel geëist tegen verdachte die fotograaf aanviel met shovel

© Persbureau Heitink

UPDATE Justitie eist 15 maanden cel waarvan vijf maanden voorwaardelijk, tegen de verdachte van de aanval met een shovel op een persfotograaf in Lunteren, vorig jaar. Laatste wijziging: 25 januari 2022, 08:46

Volgens de officier van Justitie heeft de verdachte zich schuldig gemaakt aan vernieling van de auto van de slachtoffers, een poging tot het toebrengen zwaar lichamelijk letsel, openlijke geweldpleging en bedreiging (in vereniging gepleegd). Wel is het OM van mening dat de man zou moeten worden vrijgesproken van de poging tot doodslag.

De advocate van verdachte vertelt tijdens de zitting dat haar cliënt heel veel spijt heeft van wat er gebeurd is. Hij zelf verklaarde dat hij niet wist dat hij met mensen van de pers van doen had, stelde de officier van Justitie. “Ze waren niet als zodanig herkenbaar, hebben zich niet als zodanig gepresenteerd, gebruikten geen professionele apparatuur – op dashcambeelden is te zien dat er met telefoontoestellen is gefotografeerd.”

De freelance persfotograaf was op 19 april vorig jaar in het buitengebied van Lunteren om foto’s te maken van een autobrand. Hij stond op de openbare weg toen hij door omstanders werd bedreigd. De fotograaf vluchtte zijn auto in, waar ook zijn vriendin in zat, en werd vervolgens met zijn auto in een sloot geduwd door een shovel. De auto kwam op de kop in de sloot terecht en het duo moest door de brandweer worden bevrijd.

De fotograaf hoopt dat de zaak duidelijkheid brengt over de motieven van de verdachte, zei hij eerder tegen Omroep Gelderland. “Ik heb geen enkel idee wat er door zijn hoofd gegaan is om tot deze actie over te gaan. Daar ben ik heel benieuwd naar, want ik wil precies weten wat er nou gebeurd is.”

De twee andere mannen die in deze zaak zijn aangehouden, moeten zich op een later tijdstip voor de rechter verantwoorden. Hun wordt openlijke geweldpleging en bedreiging (in vereniging gepleegd) ten laste gelegd, meldt het Openbaar Ministerie.

De uitspraak volgt over twee weken. Meer bij De Gelderlander

 

Bekijk meer van

persveilig Lunteren

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 24 januari 2022, 14:05

Helaas komt agressie nu veel vaker voor dan in mijn jonge jaren.
Dit komt vooral omdat veel amateurfotografen zich op de fotojournalistiek hebben gegeven.
Dit tot vaak zeer grote ergernis van omstander die niet begrijpen wat vaak een amateurfotograaf dus burgerfotojournalist en vaak hinderlijk voor hulpverleners staat te kieken.
Zelf heb ik dit eigenlijk nooit echt mee gemaakt .

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.