training eu starters

— woensdag 31 maart 2021, 17:30 | 0 reacties, praat mee

Genootschap en NVJ: Berecht verdachte die verslaggever schopte in openbaar

Journalist van RTV Rijnmond krijgt klappen van een kerkganger in Krimpen aan den IJssel. - © Tobias Kleuver

Het Genootschap van Hoofdredacteuren de NVJ sluiten zich aan bij het bezwaar van omroep Rijnmond tegen het besluit van het Openbaar Ministerie om de zaak tegen de verdachte die zondag een verslaggever van de omroep aanviel in Krimpen aan den IJssel, tijdens een hoorzitting te behandelen. Dat betekent namelijk dat de verdachte niet voor de rechter komt en de hoorzitting niet openbaar is voor pers en publiek. Laatste wijziging: 2 april 2021, 08:36

Dat hebben vertegenwoordigers van het Genootschap en de NVJ woensdag aangegeven in een gesprek met het Rotterdamse parket. Die heeft daar nog niet op gereageerd.

Net als Rijnmond hechten NVJ en Genootschap aan de openbare behandeling. Niet om tot een hoge straf te komen, maar wel om inzicht te krijgen in de beweegredenen van de dader en de overwegingen van het OM bij de vervolging.

Tijdens een ander overleg met politie en OM Midden Nederland is de zorg overgebracht over de in de ogen van de organisaties beperkte aanwezigheid van de politie zondag in Urk en het pas achteraf en niet ter plekke optreden.

Volgens de politie is niet ongebruikelijk dat er niet onmiddellijk wordt opgetreden maar afhankelijk van de omstandigheden soms enkele uren of dagen later. Het incident van zondag viel samen met enkele andere incidenten in Midden Nederland, die zondagochtend ook de onmiddellijke aandacht van de politie vroegen. Dat verklaarde de zeer beperkte aanwezigheid bij de kerk op dat moment, aldus de politie.

Vanuit de politie is verder nog eens nadrukkelijk verklaard dat daar waar journalisten zich mogelijk bedreigd voelen ze altijd de politie om steun kunnen vragen en daar waar de betrokken redacties dat gepast achten, ze altijd de politie van te voren op de hoogte kunnen stellen van een mogelijke lastige situatie. Contact van tevoren kan helpen, zo wordt gezegd.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.