— dinsdag 30 maart 2021, 13:36 | 0 reacties, praat mee

Sionkerk biedt excuses aan voor uitspraken over SS’rs

Verslaggever PowNed Mark Baanders, alias Slijptol, wordt bij de Sionkerk aangereden door een kerkganger. - © Rob Voss / ANP

UPDATE De kerkenraad van de Sionkerk in Urk biedt excuses aan over de uitlatingen over journalisten die zondag bij de kerk stonden. Laatste wijziging: 31 maart 2021, 10:17

“De SS handelde vriendelijker in de oorlog. We hadden gisteren niet te maken met journalisten, maar met terroristen”, zei persvoorlichter en ouderling Wessel Snoek van de Gereformeerde Gemeente Sionkerk Urk eerder in een interview met De Stentor. Hij reageert daarin op de mishandelingen van een journalist zondagmorgen in Urk.

Er was media aanwezig omdat de kerk zijn deuren opende voor honderden bezoekers, terwijl het kabinet oproept om met maximaal dertig mensen samen te komen in verband met de coronapandemie. Er heerste een grimmige sfeer en een journalist van PowNed werd zelfs aangereden. De man die tegen de journalist aanreed, zou niets te verwijten zijn. Het geweld hoort niet, stelt de woordvoerder, maar “de journalist deed zelf een stap naar voren en raakte de auto iets aan.”

Het kerkbestuur van de Sionkerk in Urk verwijt zichzelf echter niets en overweegt aangifte te doen tegen de aanwezige pers. “Wij overwegen om aangifte te doen voor bedreiging, belediging en intimidatie. Misschien wel tegen de hele club journalisten die er was. Vooral die kerel van PowNed moet zich kapot schamen. Als ik het voor het zeggen had, had ik die omroep vandaag nog opgeheven.”

Volgens Snoek waren de journalisten uit op sensatie en hebben ze zelf de coronaregels overtreden. “De journalisten waren uit op sensatie en hebben zelf coronaregels overtreden door te dicht bij elkaar te komen. De microfoon werd bij sommige kerkgangers nog dieper tegen de mond aangedrukt dan het stokje bij een coronatest. Vaders kwamen overstuur de kerk in. Kinderen kwamen huilend naar binnen. We hadden niet te maken met journalisten, maar met terroristen.” Ook werd volgens de ouderling de ingang tot de kerk geblokkeerd.

In een verklaring op de site meldt de Gereformeerde Gemeente Sionkerk Urk deze woorden terug te nemen. De woorden van Snoek zouden zijn “ontstaan onder aanhoudende zware mediadruk en uitputting. Namens woordvoerder en kerkenraad delen we u mee deze woorden terug te nemen en we bieden onze welgemeende excuses aan”.

Ook dominee Anthonie Kort van de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel toont begrip voor het geweld tegen journalisten. Blijkt uit zijn preek van zondagavond, die door de Oud Gereformeerde Gemeente Krimpen online is gezet, zo meldt de NOS.

Een journalist van de regionale omroep Rijnmond kreeg zondagmorgen een klap en een trap toen hij kerkgangers vragen stelde over hun bezoek aan de Mieraskerk.

“We hebben vanmorgen te maken gehad met dingen, waar we best begrip voor kunnen tonen als we steeds zo getreiterd en getergd zijn, als onrust gebeurt”, zegt Kort in zijn preek. “Rondom uw kerk, de vlammen om uw kerk te benauwen, in een kwaad daglicht te zetten.”

Het kerkbestuur van de Oud Gereformeerde Gemeente, die eigenaar is van de Mieraskerk, bood na het incident excuses aan voor het geweld. Het is niet bekend hoe het bestuur tegen de woorden van dominee Kort aankijkt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.