website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Wil van der Schans schrijft essay over de Wiv: ‘Laat je niet meeslepen’

Marjolein Slats — Geplaatst in Recht op donderdag 1 maart 2018, 11:59

Nieuws Vanavond wordt in Nieuwspoort in Den Haag een boekje gepresenteerd van Wil van der Schans, onderzoeksjournalist bij Reporter Radio en al jarenlang kritische volger van de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten, over de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2017 (Wiv). Via Villamedia is zijn essay (pdf) alvast te lezen. Na de presentatie volgt een debat met voor- en tegenstanders van de wet.

‘Laat je niet meeslepen maar zoek het zelf uit’, dacht Van der Schans toen bekend werd dat er een referendum over de wet zou komen. Met zijn essay (64 pagina’s) wil hij een bijdrage leveren aan ‘meer inzicht over een vaag begrip als nationale veiligheid, dat de basis vormt voor de inlichtingen- en veiligheidsdiensten’. En hij gaat op zoek naar de verhouding tussen veiligheid en privacy in de nieuwe wet. ‘Klopt de balans? En hoe is de balans tussen politieke invloed en degelijke controle?’

Hoewel hij de diensten al jarenlang volgt, is er volgens hem nog voldoende te onderzoeken. Voor zijn essay spreekt hij met wetenschappers, voormalig medewerkers van inlichtingendiensten en controleorganen en met privacy-activisten.

Het essay wordt uitgegeven door Stichting Lokale Onderzoeksjournalistiek en is, zolang de voorraad strekt, gratis verkrijgbaar bij alle bibliotheken in Nederland. Het werd mede mogelijk gemaakt door een subsidietoekenning van de Referendumcommissie naar aanleiding van het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017.

Het debat over het referendum over de Wiv onder de titel ‘Moet de nieuwe wet al voor die inwerking treedt gerepareerd worden?’ vindt vanavond plaats vanaf 19.30 uur in Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag.

De debaters zijn onder andere Paul Abels (Institute of Security and Global Affairs, ISGA), Pieter Bindt (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst), Jelle van Buuren (ISGA), Vincent Böhre (Privacy First), Quirine Eijkman (College voor de Rechten van de Mens) en Constant Hijzen (ISGA). Het debat gaat gevoerd worden onder leiding van Kemal Rijken.

Meer informatie over het debat van vanavond.

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.