— woensdag 1 november 2017, 13:32 | 0 reacties, praat mee

Rechter wijst eis beroepsverbod Telegraaf-journalisten af

ANP / Bas Czerwinski

Telegraaf-journalist Bart Mos en zijn hoofdredacteur Paul Jansen krijgen geen beroepsverbod van een half jaar opgelegd. Dat heeft de rechtbank Amsterdam woensdag beslist. Mos en Jansen werden in september voor de rechter gedaagd door Ferdy Roet. De oprichter van Stichting Loterijverlies en Loterijverlies BV vond dat de krant teveel negatieve aandacht aan hem en de door hem opgerichte organisaties besteedde.

De organisaties van Roet maken zich hard voor Staatsloterij-deelnemers die van mening zijn dat ze tussen 2000 en 2007 gedupeerd zijn door de loterij, omdat in deze periode ook onverkochte loten konden meedingen naar prijzen.

In een artikel dat op 3 november 2016 verscheen in De Telegraaf stelt Mos dat Roet een advocaat van een van de deelnemers aan zijn organisatie bedreigd zou hebben. Roet noemde die publicatie, en diverse tweets van Mos, onrechtmatig. Hij wilde dat zowel Mos als Jansen zes maanden lang hun beroep niet zouden mogen uitoefenen en eiste dat artikelen over hem gerectificeerd en van de Telegraaf-website verwijderd worden. Ook wilde Roet dat Mos anderhalf jaar lang niet over hem en zijn organisaties zou mogen twitteren.

De rechter oordeelt in zijn vonnis dat de publicaties van De Telegraaf over Roet niet onrechtmatig zijn. De rechtbank stelt dat het door Roet zo gehekelde artikel voldoende steun vindt in de feiten. Wat de tweets van Mos betreft stelt de rechtbank dat ze dan wel onvriendelijk van toon waren, maar dat hun inhoud geen aanleiding is om de uitingsvrijheid van Mos te beperken. ‘Mede door de spottende toon zal het publiek deze berichten met een korreltje zout nemen.’

Ook andere bezwaren van Roet – waaronder het plaatsen van een foto van een bouwval dat als kantoor van Roet zou dienen – waren volgens de rechter niet genoeg onderbouwd. De rechter stelt ook dat er van een hetze aan de kant van Mos en De Telegraaf geen sprake is.

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.