— donderdag 8 december 2022, 13:00 | 0 reacties, praat mee

NOS-freelancers willen gesprek met hoofdredactie over hogere tarieven en kilometervergoeding

© ANP / Sander Koning

Een groep van 75 freelancers die werkzaam zijn voor de NOS, is niet tevreden met de 2,6 procent tariefsverhoging die de nieuwsomroep hen biedt. In een brief die donderdagmiddag aan de hoofdredactie is overhandigd, stellen ze dat de verhoging met het oog op de huidige inflatie veel te laag is. Laatste wijziging: 9 december 2022, 08:16

De freelancers vragen in de brief, die Villamedia in handen heeft, de NOS om een structurele tariefsverhoging van ten minste 9,6 procent. Ze hopen daarmee hun koopkracht gelijk te kunnen houden. De verhoging van 2,6 procent is de verhoging zoals die in de in 2020 vastgestelde Fair Practice Code is afgesproken.

De extra 7 procent baseren de freelancers op een oproep van de NVJ. De belangenvereniging pleitte er onlangs voor werknemers in loondienst eenmalig 750 euro uit te keren ter compensatie voor de inflatie. Voor freelancers zou het tarief met datzelfde doel met 7 procent verhoogd moeten worden.

21 cent per kilometer
Ook de door de NOS geboden kilometervergoeding is niet naar tevredenheid van de freelancers. De omroep biedt freelancers een reiskostenvergoeding van 0,19 euro per kilometer. De freelancers willen dat deze omhoog gaat naar 0,21 euro per kilometer.

Met ingang van volgend jaar wordt de belastingvrije kilometervergoeding door de overheid verhoogt van 0,19 euro naar 0,21 euro per kilometer. De kilometervergoeding die de freelancers vragen komt daarmee overeen.

75 ondertekenaars
Op het moment van schrijven telt de brief 75 ondertekenaars. De freelancers willen op uiterlijk 21 december in gesprek treden met de hoofdredactie van de NOS. De NVJ steunt de actie en spoort freelancers in een aan hen gerichte mail aan de brief mede te ondertekenen.

‘We steunen graag acties van freelancers en journalisten die voor zichzelf opkomen’, stelt NVJ-belangenbehartiger Lisa Koetsenruijter. ‘Onze ervaring is dat dit soort acties het meest effect hebben als ze vanuit journalisten zelf komen. Mocht het tot een gesprek komen tussen freelancers en de NOS, dan sluiten we daar ook graag bij aan.’

Bekijk meer van

NVJ NVJ NOS

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.