NVJ compleet lid

— maandag 26 augustus 2019, 10:32 | 0 reacties, praat mee

Media-organisaties verliezen kort geding: geen toegang tot schouw

Media-organisaties verliezen kort geding: geen toegang tot schouw
© Robin van Lonkhuijsen | ANP

UPDATE De media krijgen morgen geen toegang tot de schouw op de Brunssummerheide in de zaak-Nicky Verstappen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald in het kort geding dat een verzameling mediaorganisaties aanspande tegen de Rechtbank Limburg en de gemeente Brunssum. Laatste wijziging: 27 augustus 2019, 08:11

Vanaf vanavond is de Brunssummerheide dan ook een dag afgesloten wegens de schouw. Dinsdag brengen rechters, officieren van justitie, verdachte Jos B. en zijn advocaat onder politiebegeleiding een bezoek aan de Brunssummerheide. B. wordt ervan verdacht in 1998 Verstappen daar te hebben vermoord. Het gezelschap bezoekt onder andere de plek waar het lichaam van de toen 11-jarige jongen, die verdween toen hij op zomerkamp was.

De NOS, het ANP, AD, De Telegraaf, Hart van Nederland, RTL Boulevard, RTL Nieuws, NU.nl, de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren spanden het kort geding aan omdat ‘rechtszaken een openbaar karakter dienen te hebben’, zei voorzitter van het Genootschap, Marcel Gelauff eerder al tegen Villamedia. ‘De beslissing van de rechtbank om niet alleen het publiek, maar ook media-organisaties te weren heeft grote consequenties.’

De advocaat van de mediabedrijven, Christiaan Alberdingk Thijm noemde het weren van de pers afgelopen vrijdag toen het kort geding diende ‘censuur’.‘“We willen geen pottenkijkers” kan niet het argument zijn’, aldus de advocaat. Opmerkelijk is dat ook de verdachte, Jos B. en de nabestaanden van het slachtoffer hebben aangegeven geen bezwaar te hebben tegen aanwezigheid van de media. De advocaat van Jos B. liet weten dat de pers ‘juist mee moet’, omdat het in het belang van zijn cliënt is dat het onderzoek in de openbaarheid gebeurt.

In een reactie zegt de NVJ dat zij en andere eisers teleurgesteld zijn over het vonnis. De NVJ zegt dat het vonnis wel een aantal belangrijke overwegingen van de rechter bevat die aangeven dat de pers, in beperkte vorm, in principe wel bij de schouw aanwezig had kunnen zijn.

De partijen gaan opnieuw in gesprek met de rechtbank in Limburg, met als doel “ons principiële punt toch steviger in de jurisprudentie verankerd te krijgen.” Er volgen verder gesprekken met de Raad voor de Rechtspraak om ervoor te pleiten dat de pers met audiovisuele middelen verslag kan doen van openbare rechtszaken.

NVJ-secretaris Thomas Bruning noemt het teleurstellen dat de rechter geen kanttekeneningen heeft willen plaatsen bij het inzetten van een noodverordening om het openbare terrein van de Brunsummerheide af te sluiten. Daarover wil Bruning ook het overleg voortzetten.

 

 

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.