word studentlid

— dinsdag 20 augustus 2019, 11:36 | 0 reacties, praat mee

Pers ook geweerd bij bezoek Jos B. aan vindplaats Nicky Verstappen

Pers ook geweerd bij bezoek Jos B. aan vindplaats Nicky Verstappen
Jos B.(links), verdacht van de moord op Nicky Verstappen, in de rechtbank - © Illustratie: ANP/Aloys Oosterwijk

De gemeente Brunssum heeft een noodverordening afgegeven voor het gebied in de Brunssummerheide waar dinsdag een schouw wordt uitgevoerd in de zaak die draait om de dood van Nicky Verstappen. Dit betekent dat niemand het gebied mag betreden. De NVJ vindt dit een onbegrijpelijk besluit, net als de beslissing van de rechter om geen pers toe te laten bij de schouw en op het openbare terrein waar deze plaatsvindt. Laatste wijziging: 21 augustus 2019, 10:53

‘Daar zullen we rechtbank en gemeente van op de hoogte stellen waarbij wij, als besluit ongewijzigd blijft, een procedure overwegen om toegang voor de pers af te dwingen’, aldus NVJ-secretaris Thomas Bruning.

‘Juist in zaken met grote maatschappelijke impact is volwaardige toegang voor de pers van groot belang. Rechtszaken dienen een openbaar karakter te hebben, dat zou een uitgangspunt moeten zijn bij alle onderdelen van een procedure.’

Het gebied wordt maandag om 18.00 uur afgesloten en blijft 24 uur ontoegankelijk. Wie zich toch binnen het gebied bevindt, wordt door de politie weer weggestuurd.

De rechters in de zaak zullen samen met de officieren van justitie, de advocaat van Jos B. en de verdachte zelf onder begeleiding van agenten de belangrijkste plaatsen op de Brunssummerheide bezoeken.

Het gaat dus onder meer om de plek waar het lichaam van de elfjarige Nicky in 1998 is gevonden.

Justitie denkt dat het van waarde kan zijn om de rechtbank te tonen waar de elfjarige jongen destijds lag, wat de afstand tot het zomerkamp waar hij verbleef was en waar B. staande werd gehouden door agenten die bewuste zomer.

Omwonenden van de Brunssummerheide ontvingen dinsdag een brief met informatie over de schouw en de afzetting. Op dinsdag is een niet-inhoudelijke zitting in de zaak. Deze zitting is wel openbaar.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.