Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— dinsdag 17 juli 2018, 08:55 | 0 reacties, praat mee

Rechter geeft Telegraaf flinke tik op de vingers over hack-artikel

© Martin Bureau / AFP

De Telegraaf moet een artikel over een mogelijke hack bij internetbeveiliger Kaspersky rectificeren. Het bedrijf publiceerde op 3 februari een artikel waarin zelfverklaard hacker Rian van Rijbroek zou hebben gezegd dat ze het wifi-netwerk van Kaspersky had gehackt. Laatste wijziging: 17 juli 2018, 09:02

Ze zou dat in opdracht van veiligheidsdiensten hebben gedaan. Na de publicatie in De Telegraaf ontkende ze de uitspraken. Kaspersky Lab bracht naar buiten dat nooit op hun netwerk was ingebroken. Het bedrijf spande een kort geding tegen TMG aan, de uitgever van De Telegraaf, vanwege vermeende reputatieschade door het artikel.

Volgens de voorzieningenrechter was de publicatie “onrechtmatig”. De betrokken journalisten hebben volgens de rechter onvoldoende aannemelijk gemaakt dat Van Rijbroek hen daadwerkelijk zou hebben verteld dat zij in het computernetwerk van Kaspersky zou hebben ingebroken. De journalisten konden geen opnamen, aantekeningen of andere bewijzen overleggen die hun verhaal konden ondersteunen. Daar komt nog bij dat zij Kaspersky Lab niet om een reactie hebben gevraagd en geen verder onderzoek hebben ingesteld naar de vermeende beweringen van Van Rijbroek.

TMG stelde dat uit de toonzetting van het artikel blijkt dat de beweringen van Van Rijbroek niet serieus moesten worden genomen. Maar de rechter ging daar niet in mee. “hoewel de toonzetting luchtig is en vraagtekens worden gezet bij het waarheidsgehalte van de uitlatingen van Van Rijbroek, bevat de tekst ook aanwijzingen dat Van Rijbroek wel degelijk serieus genomen moet worden. Dit ambivalente beeld kan bij de gemiddelde lezer de gedachte opwekken dat (een deel van) van wat Van Rijbroek zou hebben gezegd mogelijk wel degelijk op waarheid berust.”

De rechter heeft bepaald dat De Telegraaf binnen drie dagen en rectificatie moet plaatsen in de krant en op de site.

Van Rijbroeck viel overigens later bij een uitzending van Nieuwsuur door de mand als ‘expert’ op het gebied van cyberveiligheid. Daarnaast werd na een mediaoptreden bekend dat ze plagiaat had gepleegd voor een boek dat ze samen met voormalig minister Willem Vermeend schreef.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.