— dinsdag 6 februari 2018, 09:55 | 0 reacties, praat mee

Omstreden cybersecurity-boek weer terug in de winkel

Rian van Rijbroek in de gewraakte uitzending van NIeuwsuur

UPDATE Het boek over cybersecurity van oud minister Willem Vermeend en zelfverklaard deskundige Rian van Rijbroek is binnenkort weer te koop. 'De wereld van cybersecurity en cybercrime' werd vorige week uit de handel genomen omdat het vol stond met stukken tekst die gekopieerd waren uit landelijke dagbladen en websites van juristen en deskundigen op het gebied van cybercrime. Volgens de uitgever, EinsteinBooks, was dat een foutje. De voetnoten zouden op een aantal plaatsen zijn weggevallen.

De uitgever zegt nu maatregelen te hebben genomen om herhaling te voorkomen, meldt de NOS. Ook oudere uitgaves worden gecontroleerd op correctheid qua bronvermeldingen en waar nodig te herzien.

Volgens Ict-advocaat Christiaan Alberdingk Thijm is het vermelden van de bronnen niet genoeg als je teksten integraal overneemt. Tegen de NOS zei hij eerder al: ‘Je moet die informatie in je eigen woorden zetten of je moet citeren. Als je met de juiste bronvermeldingen hele teksten overneemt, pleeg je alsnog auteursrechtinbreuk.’

Dat zegt ook ICT-deskundige en voormalig onderzoeksjournalist Brenno de Winter, die zonder daar zelf weet van te hebben, tips gaf in het boek. ‘Mag hopen dat mijn passage er niet in staat’, plaatste hij op Twitter. ‘Overigens los je met bronvermelding niet automatisch plagiaat op.’ De Winter spreekt daarom vanmiddag met zijn advocaat over de zaak. ‘Het mag duidelijk zijn dat ik geen tips heb gegeven via dit boek en dat ook echt niet wil.’

Co-auteur Van Rijbroek kwam vorige week ook in opspraak na een optreden in Nieuwsuur, waar onzin-uitlatingen deed over cyber-security. Nieuwsuur heeft daar excuses voor aangeboden.

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.