— woensdag 31 januari 2018, 20:55 | 1 reactie, praat mee

Nieuwsuur betreurt onrust door interview met cyberexpert

Een still uit de verdwenen clip met Rian van Rijbroek | Nieuwsuur

UPDATE "Nieuwsuur betreurt het dat er verwarring en onrust is ontstaan; dat had niet mogen gebeuren en dat trekken wij ons aan." Dat schrijft de redactie van Nieuwsuur in een artikel met reacties op uitlatingen van cyberexpert Rian van Rijbroek. Zij gaf maandagavond in Nieuwsuur een toelichting op de vele DDos-aanvallen van de laatste tijd.

Ook publiceert Nieuwsuur op de site de belangrijkste uitlatingen van Van Rijbroek en het commentaar van enkele deskundigen.

IT-experts hadden tijdens en na de uitzending ernstige bezwaren tegen de bijdrage van Rian van Rijbroek, die eind vorig jaar met oud-minister Willem Vermeend het boek De wereld van Cybersecurity en Cybercrime schreef. ICT-vakblad Computable sloot reacties onder een recensie van dat boek, omdat het vermoeden bestond dat de vele identieke positieve recensies nep waren.

In de bijdrage voor Nieuwsuur stelde Van Rijbroek dat de aanvallen op de Nederlandse banksystemen en de Belastingdienst enkel een voorbode zijn van veel grotere aanvallen. Ze claimde verder te weten dat de oorsprong moet worden gezocht binnen Iraanse, Russische en Noord-Koreaanse hackersgroepen.

Van Rijbroek voorspelde verder dat geldautomaten en het SWIFT-betalingssysteem mogelijk gekraakt kunnen worden. Ook waarschuwde ze tegen het gebruik van bankenapps op “gewoon heel gemakkelijk te hacken” telefoons en raadde aan “via VPN of de veilige modus zoals bijvoorbeeld bij Apple” bij internetbankieren in te loggen. Dat laatste is een diagnose-functie voor het OS X/macOS-besturingssysteem.

Er is over Van Rijbroek nauwelijks iets bekend; haar claims over een jarenlang verleden in de hackerswereld zijn niet te staven. Kenners vinden dat de omroepen die Van Rijbroek uitnodigden aan bangmakerij doen.

Woensdag leek het er op dat Nieuwsuur het héle item van de site had verwijderd. Dat was niet het geval: alleen de aankondiging was weg, maar dat gebeurt elke dag na de uitzending.

De bijdrage van Van Rijbroek is nog altijd te bekijken in de volledige uitzending, via de Nieuwsuur-site.

Volgens adjunct-hoofdredacteur van Nieuwsuur Reijer Zwaan was Van Rijbroek uitgenodigd omdat ze actief is in de hack-wereld, een boek heeft geschreven en eerder in de media is verschenen. In de live uitzending zei ze wel een aantal andere dingen dan tijdens het voorgesprek.

Het artikel met commentaar op de uitlatingen van Van Rijbroek is voor publicatie door Nieuwsuur aan haar voorgelegd.

Bekijk meer van

Nieuwsuur actualiteiten

Praat mee

1 reactie

Ed, 5 februari 2018, 15:59

De redactie van Nieuwsuur heeft hier een verbijsterend bewijs van onvermogen afgegeven. Als de redacteuren hier niet doorheen weten te prikken, kunnen ze niks. Even in de hackerswereld rondbellen, iemand? Ik vind het statement ‘Sorry voor de verwarring’ bijzonder slap. Redactie vervangen lijkt mij gepaster.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.