word studentlid

— woensdag 25 maart 2020, 14:58 | 0 reacties, praat mee

Rechter: Buitenhof handelde niet onrechtmatig bij parafrase Baudet

Rechter: Buitenhof handelde niet onrechtmatig bij parafrase Baudet
Fvd-voorman Baudet tijdens de rechtszaak tegen het VPRO-programma Buitenhof - © Bart Maat / ANP

Forum voor Democratie-voorman (FvD) Thierry Baudet heeft de door hem aangespannen rechtszaak tegen het tv-programma Buitenhof verloren. Baudet hekelde een parafrase van presentatrice Natalie Righton, waarin zij stelde dat de politicus vindt dat de Europese Unie “een vooropgezet plan heeft om het blanke Europese ras te vervangen door Afrikaanse immigranten”. De voorzieningenrechter oordeelt dat de VPRO met die parafrase niet onrechtmatig heeft gehandeld en hoeft dan ook niet te rectificeren. Laatste wijziging: 26 maart 2020, 10:29

Dat meldt het Algemeen Dagblad. Righton sprak de parafrase uit in de uitzending van 23 februari, waarin voormalig FvD-topman Henk Otten te gast was. Ze doelde daarmee op een uitspraak die Baudet deed in een debat, waarin hij stelde dat de EU veerdiensten zou opzetten “om immigranten vanuit Afrika over te zetten naar Europa om de nationale identiteit te verzwakken, zodat er geen nationale staten meer zullen zijn”.

Volgens Baudet verspreidde Righton met de parafrase “aperte onwaarheden” en “schandelijke leugens” over hem. De politicus hekelde vooral in het gebruik van de woorden “ras” en “vervangen”, waar hij zelf sprak over het verzwakken van de nationale identiteit. De rechtszaak diende twee weken geleden.

Hoewel de rechter in Lelystad vindt dat Buitenhof niet onrechtmatig heeft gehandeld, noemt hij de parafrase volgens het AD wel “gebrekkig” omdat de gebruikte woorden volgens de rechter een negatief gewicht hebben. Hij wijst ook op uitspraken die Baudet eerder deed over een blank en dominant Europa. “De parafrase van de presentatrice van Buitenhof kan daar niet los van worden gezien. Daarnaast is Baudet een publiek figuur, die actief deelneemt aan het publieke debat. Dit betekent dat hij meer moet accepteren dan de gemiddelde burger.”

Forum voor Democratie zegt dat de advocaat van de partij hoger beroep adviseert, maar dat de partij zich vanwege de coronacrisis op zijn politieke werk wil richten. Ons punt is duidelijk gemaakt.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.