— dinsdag 9 februari 2016, 08:06 | 0 reacties, praat mee

Rechter buigt zich vandaag over zwartgelakte MH17 documenten

Bij de bestuursrechter in Utrecht dient vandaag de rechtszaak die NOS Nieuws, RTL Nieuws en de Volkskrant gezamenlijk hebben aangespannen tegen het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ze willen het ministerie dwingen meer documenten over de afwikkeling van de MH17-ramp vrij te geven. Van het materiaal dat NOS, RTL en de Volkskrant in het najaar van 2014 al afzonderlijk van elkaar hadden opgevraagd middels de wob-procedure, werd het grootste deel van de informatie door de overheid weg gelakt.

Een bezwaarprocedure veranderde daar niets aan, waarna de organisaties besloten gezamenlijk naar de rechter te stappen.

Volgens de advocaat van de NOS, Volkskrant en RTL, Jan van der Grinten, is deze zaak exemplarisch voor het probleem met de Wob. In de Volkskrant van vanochtend zegt hij: ‘Je krijgt het gevoel dat de overheid wel erg zijn best doet het delen van informatie tegen te gaan. En dat terwijl het uitgangspunt zou moeten zijn: transparantie, tenzij.’

Journalisten trekken regelmatig aan de bel over gebrek aan transparantie bij de overheid. In de jongste editie van Villamedia vertellen journalisten van onderzoeksredacties over hun ervaringen met, in de woorden van RTL-adjunct Pieter Klein, ‘de politiek van de zwarte stift’. Lees het artikel hier.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.