basis naar compleet

— woensdag 7 oktober 2015, 09:02 | 0 reacties, praat mee

MH17: NOS, RTL en Volkskrant naar de rechter om documenten

Uit onvrede over de magere resultaten van Wob-verzoeken rond de vliegramp met toestel MH17 stappen NOS Nieuws, RTL Nieuws en de Volkskrant gezamenlijk naar de rechter. Ze willen het ministerie van Veiligheid en Justitie zo dwingen meer documenten vrij te geven. Van het materiaal dat eerder door Wob-verzoeken was verkregen, werd het grootste deel door de overheid onleesbaar gemaakt. Laatste wijziging: 8 oktober 2015, 10:45

De nieuwsorganisaties deden elk hun eigen Wob-verzoeken, maar de resultaten waren teleurstellend: het ministerie weigerde veel documenten openbaar te maken en lakte grote delen af van de stukken die het wel vrijgaf. NOS Nieuws, RTL Nieuws en de Volkskrant volgden de in de Wob geregelde bezwaarprocedure, maar dat leverde niets op.

De redacties trekken daarom nu samen op in een procedure tegen het ministerie. De hoofdredacteuren Gelauff, Klein en Remarque benadrukken het belang van openbaarheid en transparantie in deze zaak cruciaal zijn. Een reconstructie van het optreden van de overheid in de nasleep van de de ramp is nodig om de overheid te controleren en nog altijd open vragen bij nabestaanden en in de samenleving te beantwoorden.

“Dat wordt nu met de politiek-van-de-zwarte-stift gefrustreerd en dat lijkt mij een open, democratische samenleving onwaardig”, aldus Pieter Klein van RTL Nieuws. Wanneer de zaak dient is nog onbekend, maar de nieuwsorganisaties hopen op behandeling voor het eind van dit jaar.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.