— woensdag 25 oktober 2017, 15:20 | 0 reacties, praat mee

Raad van State: kabinet mag MH17-notulen geheim houden

De gereconstrueerde cockpit van MH17 | Onderzoeksraad voor Veiligheid

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft besloten dat verslagen van ministervergaderingen geheim mogen blijven. De NOS, Volkskrant en RTL Nederland hadden om inzage gevraagd tegen de achtergrond van het neerhalen van vlucht MH17. Het betreft alle verslagen van de zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) en enkele passages van verslagen van de ambtelijke Interdepartementale Commissie Crisisbeheersing (ICCb). Laatste wijziging: 26 oktober 2017, 09:49

Volgens de Raad van State heeft de minister van Veiligheid en Justitie al “een groot deel” van gevraagde documenten rond MY17 openbaar gemaakt, maar is het van belang dat de betrokken ministers en andere deelnemers “onbelemmerd met elkaar kunnen spreken”. Dit argument werd bij eerdere weigering ook gebruikt.

Openbaarmaking van de inhoud betekent volgens de Raad van State dat het goed functioneren van het ministeriële crisisteam in het gedrag komt. De samen optrekkende journalistieke organisaties hebben op hun beurt verklaard dat de geheimhouding hun recht op informatie belemmert. De enorme maatschappelijke impact van de vliegramp, waarbij 298 mensen omkwamen, vertegenwoordigt een duidelijk journalistiek belang, vonden NOS, Volkskrant en RTL.

“Het belang bij openbaarheid weegt niet op tegen de belangen die met de weigering zijn beschermd, zoals de betrekkingen van Nederland met andere staten en internationale organisaties, de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer van betrokkenen en het beschermen van persoonlijke beleidsopvattingen”, oordeelt de afdeling bestuursrechtspraak nu.

Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws noemt de uitspraak zeer teleurstellend. NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff deelt dat sentiment. Mogelijk wordt de kwestie nu aan het Europese Hof voorgelegd.

Meer bij Raad van State: zaaknummers 201702922/1 en 201702923/1 / RTL Nieuws / NOS / Volkskrant

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.