— vrijdag 3 juni 2016, 17:12 | 0 reacties, praat mee

RTL Nieuws, NOS en de Volkskrant winnen slag in zaak om MH17-documenten

Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie moet opnieuw kijken naar het openbaar maken van een aanzienlijk deel van de stukken over de afhandeling van de MH17-ramp. Dat blijkt uit een tussenuitspraak van de rechtbank Midden-Nederland, meldt RTL Nieuws.

RTL Nieuws, NOS en de Volkskrant hadden de zaak gezamenlijk aangespannen nadat ze via Wob-procedures documenten van het ministerie van Veiligheid en Justitie hadden gekregen waarbij het grootste deel van de informatie was zwartgemaakt.

Volgens de rechtbank is dat niet zorgvuldig gebeurd. De rechter heeft alle stukken ongecensureerd gelezen en zegt in de uitspraak dat 34 concrete passages zonder goede reden zijn zwart gemaakt. Van der Steur krijgt nu acht weken om opnieuw te beslissen over het vrijgeven van de stukken. Bijna alle stukken die in zijn geheel zijn geweigerd, moeten ook opnieuw bekeken worden.

Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws is blij met de uitspraak.


Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.