— maandag 3 april 2017, 17:09 | 0 reacties, praat mee

Rechtbank: Rutte moet weigering MH17-documenten beter motiveren

De gereconstrueerde cockpit van MH17 | Onderzoeksraad voor Veiligheid

In een tussenuitspraak heeft de rechtbank Midden-Nederland premier Mark Rutte moet beter motiveren waarom een verslag over de crisisaanpak rond vliegramp MH17 geheim wil houden. RTL Nieuws had om die informatie gevraagd via een Wob-procedure, maar kreeg nul op rekest. De premier moet dat beter motiveren, stelt de rechtbank in een tussenuitspraak.

De minister-president moet beter omschrijven waarom hij een gesprek met onderzoekers van de Universiteit Twente, die werkten aan de Evaluatie Nationale Crisisbeheersingsoperatie Vlucht MH17 geheim houdt, meldt het ANP.

Het is daarmee geen overwinning die direct tot meer tastbare informatie leidt.

Verslagen uit de ministerraad - zelfs ‘geobjectiveerd’ - zijn terecht geweigerd, aldus de rechtbank. “Openbaarmaking daarvan zou gevolg hebben voor het goed functioneren van de ministerraad. Het zou in dit geval leiden tot onevenredige benadeling, omdat het een open en ongedwongen beraadslaging over dit onderwerp in de weg zou staan.”

RTL ijvert al langer - deels in samenwerking met collega’s NOS en de Volkskrant - om meer ambtelijke stukken rond MH17 boven tafel te krijgen. In veel gevallen zijn documenten vrijwel onleesbaar door een vrijelijk gehanteerde zwarte stift. De rechter tikte daar vorig jaar nog het ministerie van Justitie voor op de vingers.

Meer bij Rechtspraak

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.