website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Rechtbank: Rutte moet weigering MH17-documenten beter motiveren

Lars Pasveer — Geplaatst in Recht op maandag 3 april 2017, 17:09

De gereconstrueerde cockpit van MH17 | Onderzoeksraad voor Veiligheid

De gereconstrueerde cockpit van MH17 | Onderzoeksraad voor Veiligheid

Nieuws

In een tussenuitspraak heeft de rechtbank Midden-Nederland premier Mark Rutte moet beter motiveren waarom een verslag over de crisisaanpak rond vliegramp MH17 geheim wil houden. RTL Nieuws had om die informatie gevraagd via een Wob-procedure, maar kreeg nul op rekest. De premier moet dat beter motiveren, stelt de rechtbank in een tussenuitspraak.

De minister-president moet beter omschrijven waarom hij een gesprek met onderzoekers van de Universiteit Twente, die werkten aan de Evaluatie Nationale Crisisbeheersingsoperatie Vlucht MH17 geheim houdt, meldt het ANP.

Het is daarmee geen overwinning die direct tot meer tastbare informatie leidt.

Verslagen uit de ministerraad - zelfs ‘geobjectiveerd’ - zijn terecht geweigerd, aldus de rechtbank. “Openbaarmaking daarvan zou gevolg hebben voor het goed functioneren van de ministerraad. Het zou in dit geval leiden tot onevenredige benadeling, omdat het een open en ongedwongen beraadslaging over dit onderwerp in de weg zou staan.”

RTL ijvert al langer - deels in samenwerking met collega’s NOS en de Volkskrant - om meer ambtelijke stukken rond MH17 boven tafel te krijgen. In veel gevallen zijn documenten vrijwel onleesbaar door een vrijwelijk gehanteerde zwarte stift. De rechter tikte daar vorig jaar nog het ministerie van Justitie voor op de vingers.

Meer bij Rechtspraak

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.